Viaţa nu se termină când crezi că ţi s-au terminat resursele fizice, ci atunci când nu mai ai un scop căruia să i te dedici.
Militarii români răniţi în teatrele de operaţiuni ale lumii au demonstrat încă o dată că doar moartea îi poate opri. Rănile profunde şi operaţiile multiple i-au făcut doar Invictus. Este mottoul asociaţiei patronate de Prințul Harry al Marii Britanii la nivel mondial şi de Principele Radu la nivel naţional şi reuneşte militarii răniţi, care nu renunţă la luptă şi care ne reprezintă la jocurile paralimpice.
Doi dintre eroii militari români, împreună cu Principele Radu, au participat la un eveniment organizat de Asociaţia Povestaşii la Colegiul National I.L. Caragiale din Ploieşti.
Cei doi ofiţeri le-au împărtăşit elevilor experinţele pe care le-au trăit în teatrele de operaţiuni. Colonelul Eugen Petruţ are 53 de ani şi este din Bucureşti.
Povesteşte cu mândrie că strămoşii lui apar în cartea lui Camil Petrescu "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război". El însuşi este un erou al zilelor noastre. Colonelul a fost rănit când a apărat cu propriul corp un ofiţer britanic.
Nu a fost doborât pe câmpul de bătălie, aşa că acum este un Invictus care va reprezenta România anul acesta la jocurile paralimpice de la Toronto dedicate special soldatilor răniţi. De neînvins este şi plutonierul Eugen Mănăilă, care a fost rănit grav în Afganistan în 2010.
Iniţiativa de a le spune tinerilor elevi despre sacrificiul, curajul şi camaraderia militarilor români aparţine Asociaţiei Povestaşii, care nu e la prima vizită în acest colegiu din Ploieşti.
Poveştile eroilor i-au emoţionat vizibil pe cei 200 de elevi care au i-au ascultat cu sufletul la gură.
Asociaţia Povestaşii va duce mai departe acest proiect. În cadrul unui turneu prin toată ţara, îi vor aduce faţă în faţă pe eroi şi pe cei care sunt în căutare de eroi.