Antena 3 CNN Life Știinţă Invenţie revoluţionară: folia alimentară care îşi schimbă culoarea când alimentele se strică

Invenţie revoluţionară: folia alimentară care îşi schimbă culoarea când alimentele se strică

N.B.
1 minut de citit Publicat la 14:51 12 Noi 2024 Modificat la 14:51 12 Noi 2024

S-a inventat folia alimentară care îşi schimbă culoarea dacă mâncarea se strică. Cercetătorii de la Universitatea din Singapore au creat o folie alimentară alternativă, sustenabilă creată din sâmburi de fructe, diferită de cea făcută din PVC, care dacă nu este folosită corespunzător devine nocivă.


O noutate interesantă şi inedită vine de la cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore: o folie alimentară creată din deșeuri de sâmburi de fructe. Aceasta își schimbă culoarea atunci când alimentele se strică. În plus respectiva folie prezintă avantajul că are proprietăți antibacteriene pentru a proteja alimentele de contaminarea bacteriană, relatează La Repubblica

Ingredientul principal pentru prepararea peliculei este sâmburele de avocado, dar se folosesc și semințele de durian (un fruct apreciat în Asia de Sud-Est) și semințele de jackfruit. Potrivit cercetătorilor, extractul din semințe de avocado conține catehină și acid clorogenic, ambele substanțe cu putere antioxidantă ridicată. Această proprietate le permite să prevină oxidarea și să blocheze creșterea bacteriilor dăunătoare, cum ar fi Staphylococcus aureus, care poate provoca otrăviri alimentare grave.

Pigmentul natural își schimbă culoarea dacă mâncarea se strică. Semințele de avocado conțin un pigment natural, sensibil la modificările pH-ului care își schimbă culoarea în funcție de faptul că mediul este acid sau alcalin. În cazul peștelui sau a cărnii, deteriorarea este vizibilă atunci când pelicula alimentară trece de la galben la maro închis. Experimentul cercetătorilor japonezi a demonstrat că folia poate avertiza despre deteriorarea alimentelor chiar și cu două zile înainte ca, de exemplu, creveții să își schimbe culoarea sau să emită un miros urât. O caracteristică strategică pentru a controla prospețimea alimentelor și a descuraja consumul de alimente potențial dăunătoare chiar dacă acestea par încă proaspete.

Cercetătorii japonezi sunt, de asemenea, deosebit de mulțumiți de efectul pozitiv asupra mediului: producătorii de alimente pot reduce deșeurile și pot folosi elemente ale ciclului de producție a alimentelor, precum sâmburii, pe care i-ar fi tratat în mod normal ca deșeuri.

 

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole