Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Invenţia care îţi poate economisi 10% din combustibilul pentru maşină, "semnată" de românul Corneliu Birtok Băneasă

Invenţia care îţi poate economisi 10% din combustibilul pentru maşină, "semnată" de românul Corneliu Birtok Băneasă

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 10:20 19 Ian 2022 Modificat la 10:20 19 Ian 2022

Este vorba despre așa-numitul filtru de aer supraaspirant care i-a adus inventatorului român numeroase medalii de aur la competiții internaționale. 

"În vederea eficientizării consumului de combustibil la autovehicule, am conceput filtrele supraaspirante care sunt dedicate pentru motorizările cu ardere internă din dotarea autoturismelor, camioanelor, autobuzelor şi chiar monoposturilor de competiţie", explică inventatorul român.

Aceasta este invenția hunedoreanului Corneliu Birtok Băneasă, o modalitate de filtrare a aerului cu o eficiență uriașă. 

Datorită ei, șoferii pot economisi 10% din combustibil, pentru că astfel alimentarea cu aer a propulsorului mașinii se face din afara blocului motor, iar utilitatea filtrelor supraaspirante nu se oprește aici. 

"Au funcţii adiţionale, cum ar fi captarea aerului, prerăcirea aerului, creşterea vitezei aerului şi chiar inversarea fluxului de aer", a precizat Corneliu Birtok Băneasă, la rubrica România Inteligentă, de la Antena 3.

Filtrele de aer destinate motorului mașinii i-au adus inventatorului român medalia de aur la Salonul Internațional de Invenții de la Geneva. Chiar și așa, pentru Corneliu Băneasă, succesul nu se măsoară în premii, ci în impactul invențiilor sale asupra vieții noastre. Este motivul pentru care a creat așa-numita linie a invențiilor de weekend. 

"Din experienţă am realizat că ideile simple au aplicabilitate largă. Pot exemplifica: microul, această husă care este de fapt alternativă ecologică la etuiul de ochelari. 

Ne protejează ochelarii, iar când trebuie să-i folosim putem foarte simplu să-i curăţăm, să-i ştergem cu acest microu. Un factor important este impactul lor asupra mediului. Această microfibră provine din reciclarea materialelor de PET-uri", mai spune Corneliu Birtok Băneasă.

Inventatorul hunedorean nu e atent doar la schimbările climatice, ci și la impactul pandemiei asupra obiceiurilor. 

"O altă invenţie de week-end este dezinfectantul SeptoBirCor, care pe lângă reţeta publicată de OMS, mai conţine şi alte elemente cum ar fi uleiuri esenţiale, uleiuri de bază. 

Ideea este ca mâinile să-mi fie dezinfectate şi totodată să-mi fie hidratate, pentru a preveni crăparea tegumentului sau anumite iritaţii ale pielii mâinii", mai spune inventatorul român.

Corneliu Băneasă este șef de lucrări la Facultatea de Inginerie Hunedoara, specializându-se în autovehicule rutiere. Motorul care îl ajută să depășească orice obstacol este însă susținerea pe care o primește de la colegi.
 

Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole