Prima problemă semnificativă pentru israelieni constă în numărul potențial mare de victime care ar rezulta de ambele părţi: soldați israelieni și rezidenți din Gaza.
La aceasta se adaugă dificultatea operațiunii. Deși trupele israeliene sunt bine antrenate și echipate, o invazie terestră va fi foarte dificilă din cauza tunelurilor și capcanelor plasate de Hamas în cele mai populate zone din enclavă. Tunelurile grupării islamiste sunt răspândite pe întreg teritoriul Gaza și constituie un adevărat labirint.
Aceste tuneluri sunt construite la 10 - 20 de metri adâncime, au o înălțime de aproape doi metri si ascund tehnică militară.
Revenind la victimele de partea palestiniană, deja au murit 1.800 de oameni în Gaza, în ultimele șase zile, conform unui bilanț provizoriu comunicat vineri după-amiază de Ministerul Sănătății din enclava palestiniană.
Numărul mare de civili uciși de armata israeliană amplifică riscul unei alte "intifade" (revoltă generală a palestinienilor împotriva Israelului, n.r.) nu doar în Gaza, ci și în Cisiordania.
Un grup militant din Cisiordania a cerut deja locuitorilor de acolo să pună mâna pe arme.
Iar o operațiune terestră a Israelului în Gaza le va oferi altor grupări teroriste un pretext să se alăture conflictului.
Hezbollah-ul pro-iranian din sudul Libanului a comunicat că este gata să se alăture conflictului, de partea Hamas, "la momentul potrivit".
Alți candidați la războiul împotriva statului evreu sunt Fatah și Jihadul Islamic.
Însă, în pofida riscurilor de escaladare, dincolo de Gaza și Israel, a războiului declanșat de Hamas, invazia va avea, probabil, loc, cu două obiective majore: distrugerea grupării islamiste și eliberarea ostaticilor luați în urma atacului de săptămâna trecută, de pe teritoriul israelian.