Prezenţa acestui tip de melc fără cochilie a fost raportată mai întâi în zona Brașov-Harghita.
Însă, încetul cu încetul, s-a răspândit în aproape toate zonele țării, la câmpie, deal sau munte.
Singura soluție ar fi colectarea lor manuală și distrugerea lor cu substanțe chimice.
Soluții naturale pentru a scăpa de melcii din grădină
Tunderea ierbii, îndepărtarea zonelor unde apa băltește și a grămezilor de compost este primul pas de preenție. Compostul se ține mereu departe de zona cu flori sau zarzavaturi și legume.
A doua parte presupune combaterea lor și împiedicarea melcilor să cucerească toată grădina, iar asta presupune realizarea unor bariere din materiale tepoase, organice sau anorganice. Cele mai bune sunt rumegușul, cojile de ouă și de nuci, dar si nisipul. Încercuiește zona cu flori cu o barieră din nisip sau paie tocate mărunt. Pietrișul mărunt și cu muchii ascuțite este o altă soluție bună. Cosirea ierbii, astfel încât să rămână aspră și ascuțită, împiedică melcii să mai circule prin grădină (soluția nu este eficientă în cazul gazonului).
Unele substante cu miros puternic pot ține melcii departe de flori și culturi. Cele mai eficiente sunt zațul de cafea, scorțișoara și piperul amestecat cu nisip.
Ceaiul de ardei iute este și el o bună soluție. Prepară un ceai concentrat din ardei iute și apă (5-6 ardei iuți tocați la un litru de apă). Ceaiul se fierbe cu capac bine pus pe oală circa 5 minute. După ce s-a răcit, se pulverizează seara de jur împrejurul locurilor pe care vrei să le protejezi. Folosește un pulverizator, după ce ai acoperit nasul și gura cu o mască; poartă și ochelari de protecție. Este de preferat să faci această operațiune dacă nu plouă.
Eficient pare să fie și ceaiul de pelin sau cel de lavandă (foarte concentrat), ghimbirul și hreanul crude și tocate, împrăștiate printre flori.
Mulți gospodari spun că cenușa de lemn, varul stins și un amestec făcut din tulpini și frunze de plante puternic mirositoare, cum ar fi pelinul și menta, îndepărtează melcii.
Toate aceste tratamente se repetă din când în când alternativ, mai ales în ziua de după ploaie, când melcii sunt mai activi. După aceea, victimele trebuie culese și aruncate, potrivit casa-gradina.ro.