Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Învățământul dual, probleme și soluții | Doar 10% din elevii de clasa a VIII-a merg la o școală cu acest sistem de predare

Învățământul dual, probleme și soluții | Doar 10% din elevii de clasa a VIII-a merg la o școală cu acest sistem de predare

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 15:12 25 Mai 2023 Modificat la 17:17 25 Mai 2023

Soluțiile alternative de învățământ încep să fie tot mai căutate de părinți, dar autoritățile locale încep să se implice pentru a pune la dispoziție platforme noi extrașcolare. Iar la vremuri de criză, cum este și perioada pe care o traversează acum școala românească, ele devin și mai utile.

Despre soluțiile acestor probleme s-a discutat astăzi, în cadrul conferinței Naționale România Inteligentă ”Învățăm cu Folos, lecții de succes în educația din Ilfov”.

Deși nu este atât de popular, învățământul dual oferă avantaje importante elevilor.

”Suntem singurul liceu din Ilfov în dublă subordonare a Ministerului Educației și Ministerului Agriculturii. Ați văzut tractorașul achiziționat din fondurile Ministerului Agriculturii. Ne-am autorizat și pentru școală de șoferi tractorist rutierist. Elevii noștri de pe domeniul agriculturii beneficiază de această școală de șoferi, suntem autorizați.

Citește și: Ajutor pentru elevii din judeţul Ilfov, de la clasa 0 până la clasa a XII-a: "S-au obținut finanțări importante!"

Cea mai mare probleme este, însă, lipsa de resursă umană”, a declarat Marinela Culea, Director Liceul Tehnologic Cezar Nicolau Brăneşti.

Încă ne pleacă foarte mulți copii care finalizează clasa a VIII-a. Procentul este destul de mare. Cu toate eforturile noastre, ei pleacă în București în jur de 65- 70% din promoția unui an curent și se îndreaptă către unitățile de învățământ din București”, spune Adriana Stoica, Inspector Școlar General ISJ Ilfov.

Totodată, conform autorităților, o atenție sporită s-a acordat învățământul dual și în cadrul noului pachet din legile Educației.

”În egală măsură, în pachetul legislativ am prevăzut că învățământul dual să fie mai atractiv pentru mediul economic. În primul an, păstrăm forma existentă și în momentul de față pentru cei care aleg învățământul dual, o bursă din partea statului, echivalentul a 200 de lei, și posibilitatea operatorului economic de a acorda și aceștia o bursă, cel puțin aceeași sumă de 200 de lei”, a explicat Natalia-Elena Intotero, președinte în Comisia pentru Învățământ, Camera Deputaților.

Dezbaterile au avut loc în cadrul Conferinței Naționale România Inteligentă "Învățăm cu Folos, lecții de succes în educația din Ilfov", organizată de Antena 3 CNN și cotidianul național Jurnalul.

Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole