În această dimineaţă, în zona Valea de Brazi – Uricani, revărsarea râului Jiul de Vest a blocat Drumul Naţional 66 A, iar apa a pătruns în mai multe gospodării şi a acoperit mai multe drumuri.
La faţa locului se află efective de pompieri şi lucrători de la Apele Române care intervin pentru limitarea, pe cât posibil, a pagubelor.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara a solicitat forţe suplimentare din judeţe limitrofe. Întreaga zonă se află sub avertizare cod roșu de inundații şi în continuare se înregistrează creşteri de debite, scurgeri de pe versanţi şi viituri provocate de afluenţii Jiului de Vest.
La ora 06.30 populaţia din localităţile Petroşani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni, Uricani, Valea de Brazi şi Câmpul lui Neag au primit o avertizare RO ALERT de inundaţii puternice, iar oamenii au fost sfătuiţi să-şi ia măsuri de precauţie dar şi să se pregătească să fie evacuaţi.
Lucian Resmeriță, primarul din Lupeni - "Este o situație fără precedent în municipiul Lupeni. Așa ceva nu s-a întâmplat niciodată. Jiul nu a crescut niciodată atât de mult. În acest moment avem drumul național DN 66 blocat de ape, undeva la peste un metru în unele zone. E imposibil să se mai treacă dintr-o parte în alta. Suntem izolați aici de tot ceea ce înseamnă apele Jiului. Avem peste zece poduri și podețe care sunt distruse în totalitate. Referitor la gospodării, peste 153 de persoane au fost evacuate de casele lor pentru că apa depășise un metru - un metru și jumătate. Chiar acum se lucrează cu escavatori. E incredibil ce se întâmplă. Reușim cu ajutorul celor de la ISU, de la Poliția Națională, Poliția Locală, cu ajutorul voluntarilor, să gestionăm cât se poate de bine situația. E foarte greu când debitul este unul foarte mare. Jiul are 5-6 metri în anumite zone, iar apa efectiv a depășit această cotă".
Ce se întâmplă cu oamenii care au fost evacuați din propriile locuințe
Primarul a explicat că mulți dintre cei evacuați, care nu au rude la care să meargă, vor sta în sala de sport a unei școli și că li se va asigura mâncarea și asistența medicală.
Niciunul dintre aceștia nu s-a confruntat cu probleme de sănătate până în acest moment.
"Am reușit să deschidem Școala Gimnazială Nr. 2, unde avem o mare sală de sport, și cei care nu au alte neamuri, alți prieteni, alte surori unde să meargă, îi ducem momentan acolo. Nu știu să vă spun exact care este numărul de persoane care se află acolo. Din punct de vedere al asistenței medicale, cu siguranță avem grijă de ei. Dar nu sunt cazuri în care să se fi întâmplat ceva din punct de vedere al sănătății, măsurile au fost luate din timp. Ne confruntăm cu această situație gravă de dimineață, de la ora 6 jumate-7. Mâncarea va fi asigurată cu ajutorul voluntarilor", a mai spus primarul din Lupeni.
Situație dramatică și în zona de nord a țării
Este cod roșu de inundații, apele Prutului s-au înălţat cu mai mult de doi metri peste cota de pericol. Zeci de familii din mai multe sate au fost evacuate și cei care nu au avut rude la care să meargă au fost cazați într-o tabără de sinistrați.
"Am urmărit să vedem cum crește apa, din oră în oră mai veneau soțul, copiii, să vadă cum crește apa. Avem animalele aici și ar trebui să ne mutăm în caz că va fi mai grav. Am trăit acest lucru și în 2008, când viitura a luat totul. Acum îmi pun speranța că dacă vor da drumul la dig poate pleacă. Autoritățile nu spun nimic, zic că scade, dar Prutul crește", a spus o localnică din comuna Rădăuți-Prut, județul Botoșani.
Imagini dramatice de pe Valea Jiului din locurile lovite de inundații. Peste 150 de persoane au fost evacuate din gospodării