Antena 3 CNN Externe Inundaţii istorice în ţările vecine României. Oamenii sunt disperați! Nivelul apei continuă să crească în mai multe regiuni

Inundaţii istorice în ţările vecine României. Oamenii sunt disperați! Nivelul apei continuă să crească în mai multe regiuni

1 minut de citit Publicat la 17:20 24 Iun 2020 Modificat la 17:20 24 Iun 2020

Vestul Ucrainei este devastat în ultimele zile din cauza ploilor torenţiale. Cel puţin 15 sate din regiunea Cernăuţi au fost lovite de inundaţii fără precedent. Sute de localnici au fost salvaţi din mijlocul viiturilor care le-au distrus gospodăriile. Autorităţile locale au intervenit inclusiv cu utilaje ale Armatei pentru a ridica diguri.

Două persoane au murit şi una este dispărută într-o altă regiune din vestul Ucrainei aflată, de asemenea, sub cod roşu. Probleme mari sunt şi în Republica Moldova, pe râul Prut, unde a fost instituit cod galben.

Inundaţii istorice în ţările vecine României

Starea de urgenţă a fost decretată şi în mai multe provincii din Serbia, unde au fost filmate imagini de necrezut: terasele plutitoare ale unor restaurante au fost luate de ape şi s-au spulberat la impactul cu un pod de beton. Alte două poduri au fost chiar ele doborâte de viituri.

Inundații istorice. Nivelul apei a început să crească drastic şi continuă să crească

Tot în Serbia, traficul rutier a fost întrerupt pe o distanţă totală de peste 400 de kilometri după ce şoselele au fost stricate de ape.

Țările vecine, măturate de inundații istorice

Românii, îngroziţi după ce apele învolburate le-au tulburat liniştea: „Teroare, copiii speriaţi, suntem în ultimul hal!”

Meteoplus/Facebook

Viiturile de cod roşu au băgat în alertă de gradul zero autorităţile din mai multe judeţe. La Sibiu, zeci de pompieri căută de mai multe ore o fetiţă de numai cinci ani care a fost luată de apele învolburate ale râului Cibin în timp ce se juca pe mal.

De asemenea, în judeţul Bistriţa, 14 adulţi și șase copii au fost evacuați din casele măturate de ape. Printre cei mici, și un bebeluș. În toată ţara însă ploile torenţiale au făcut ravagii: au dărâmat case, au rupt drumuri si au lăsat în urmă doar suferintă. Iar dezastrul nu se opreşte aici.

În continuare sunt aşteptate furtuni, vijelii şi ploi torenţiale

Preşedintele Klaus Iohannis  a anunţat că susţine alocarea unei părţi „semnificative” a fondurilor UE din următorul exerciţiu financiar pentru combaterea schimbărilor climatice, arătând că este nevoie de o schimbare de mentalitate în ceea ce priveşte gestionarea acestor situaţii şi că este nevoie de împăduriri, nu doar de construcţia de diguri.
 

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole