Antena 3 CNN Externe Întrebarea-capcană folosită de Elon Musk pentru a elimina candidații care mint la interviurile de angajare

Întrebarea-capcană folosită de Elon Musk pentru a elimina candidații care mint la interviurile de angajare

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 17:38 15 Aug 2024 Modificat la 17:38 15 Aug 2024

Elon Musk, fondatorul Space X și CEO-ul Tesla, a dezvăluit o întrebare-capcană pe care o folosește la fiecare interviu de angajare pentru a „prinde" candidații care vor să îl mintă. Astfel, Musk a pus la cale un sistem de selecție unic. Mai exact, în loc să caute o diplomă de facultate - sau chiar de liceu, el caută „dovezi de abilități excepționale” când vine vorba de angajarea de noi membri în echipă, notează Daily Mail.

Este vorba despre o întrebare deschisă bazată pe Managementul Asimetric al Informației” (AIM) - o tehnică de interviu concepută pentru a oferi unui intervievat un mijloc clar de a demonstra că spune adevărul despre experiența sa, oferind informații detaliate.

Metoda este folosită de Elon Musk, dar şi de mulţi experţi în recrutare şi chiar anchetatori pentru a selecta candidații potriviți pentru anumite posturi cheie şi anume:

„Spuneți-mi despre unele dintre cele mai dificile probleme la care ai lucrat și despre cum le-ai rezolvat.”

Dacă un candidat este capabil să răspundă la întrebarea deschisă a lui Musk cu un răspuns specific și detaliat, este foarte probabil că spune adevărul, spun experţii în recrutare.  

„Detaliile mici sunt esențiale în investigațiile criminalistice și pot oferi anchetatorilor fapte de verificat și martori de interogat,” a scris Cody Porter, unul dintre autorii studiului publicat în Journal of Applied Research in Memory and Cognition în decembrie 2020, care a dezvăluit mai multe abordări pentru identificarea mincinoșilor, bazate pe această tehnică de interviu.

„Dacă oferă declarații mai lungi și mai detaliate despre evenimentul de interes, atunci anchetatorul va putea mai bine să detecteze dacă spun adevărul sau mint,” a explicat Porter.

„În contrast, mincinoșii doresc să-și ascundă vinovăția. Aceasta înseamnă că sunt mai predispuși să rețină strategic informații ca răspuns la metoda AIM. Presupunerea lor aici este că oferirea mai multor informații va face mai ușor pentru anchetator să le detecteze minciuna, așa că, în schimb, oferă mai puține informații. Dacă există un istoric de realizări excepționale, atunci este probabil ca acest lucru să continue și în viitor,” a spus el.

De aceea Musk pune fiecărui intervievat această întrebare - capcană pentru că este ușor să minți într-un CV, dar mai greu să inventezi o minciună detaliată pe loc.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole