Președintele uneia dintre cele mai importante comisii din Parlamentul Republicii Moldova a explicat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN la Chișinău, înaintea alegerilor de duminică, miza scrutinului pentru cetățenii moldoveni. Lilian Carp, președintele comisiei pentru securitate, apărare și ordine publică avertizează, de asemenea, că după ce se vor termina alegerile din Moldova, Rusia își va muta războiul hibrid către alte țări europene unde au loc alegeri, inclusiv în România.
„Republica Moldova are de ales în primul rând calea spre care vrea să meargă, noi suntem siguri că va alege calea pro-europeană. Apoi, sunt alegerile prezidențiale unde vor alege persoana care să ducă Republica Moldova în Uniunea Europeană“, spunr Lilian Carp.
Interviul cu președintele Comisiei pentru securitate, apărare și ordine publică din Parlamentul Republicii Moldova:
Destabilizarea Reublicii Moldova. Credeți că vor fi provocări în ziua votului?
Lilian Carp: Instituțiile descurajează orice intenție a acestor persoane pentru a nu permite să destabilizeze situația, dar un lucru trebuie să fie cert pentru toate țările europene. Acolo unde se apropie alegeri parlamentare sau prezidențiale, trebuie să fie cu ochii în patru pentru că aceste destabilizări se vor mută din Republica Moldova în următoarea țară în care se vor organiza alegeri. Curând va fi în România. Așadar, țările europene trebuie să fie vighilente, să coopereze, pentru a putea descuraja aceste acțiuni.
Războiul hibrid al Rusiei. Cum se vede de la Chișinău?
Lilian Carp: Pun accentul pe dezinformare. Principalul lor instrument este propaganda. Din păcate foarte greu s-a înțeles și în instituțiile europene despre modalitatea cum acționează Federația Rusă și a trebuit mult timp pentru a putea convinge că noi suntem sub un atac de dezinformare. Și trebuie să luăm măsuri. Pentru că nimeni nu are astăzi antidotul cum să lupte cu această dezinformare pentru că la mijloc este și libertatea de exprimare și trebuie să găsești acea linie prin să poți separa libertatea de exprimare și dezinformarea, propaganda.
Analiza ISW și avertismentele despre o posibilă invazie în Republica Moldova. Este posibil un astfel de scenariu?
Lilian Carp: Federația rusă nu are acum capacitate pentru că s-au blocat în războiul din Ucraina. Atât timp cât Ucraina rezistă va rezista și Republica Moldova. De asta trebuie să susținem Ucraina pentru a ieși învingătoare din această luptă pentru că dacă va cădea Ucraina, va avea probleme nu doar Republica Moldova, ci întreaga Europă.
Republica Moldova a întreprins mai multe acțiuni pentru întărirea securității. Am inaugurat și un hub de securitate, noi cunoaștem foarte bine cum acționează și putem foarte bine să fim și expotatori de securitate. Dar un lucru este cert, dacă ne dorim mai multă securitate trebuie să fim toți împreună cu partenerii europeni.
Cum se pregătește Moldova?
Lilian Carp: Noi suntem în etapa actuală în procurarea unor radare anti-aeriene, dar suntem în creșterea capacităților. Construim apărarea anti-aeriană după 30 de ani nu s-a investit practic în armată. Noi am crescut bugetul, l-am dublat, de la 0,33 la 0,66, dar acesta e un procent infim pentru a putea construi o securitate a statului pe măsură.
Noi știm că dacă dorim să avem o securitate trebuie să investim mai mult în armată și acest lucru va fi în viitor. Dar drone care trec pe teritoriul Republicii Moldova de exemplu, nu pot fi excluse, vedem că se întâmplă și în România și în Polonia și în alte țări NATO.
Noi, în Republica Moldova trebuie să ne construim apărarea antiaeriană într-un viitor cât mai apropiat.
Republica Molodva a înceiat și câteva acorduri de securitate, pentru că neutralitatea nu trebuie să fie una pur declarativă. Te declari stat neutru, dar neutralitate trebuie recunoscută. Republica Moldova caută parteneri pentru a o ajută să își păstreze această neutralitate iar acordurile pe care le încheie cu diferiți parteneri vine să întărească obiectivul nostru de a încheia un stat cât mai sigur.
Pro-rușii spun că aderarea la UE înseamnă atragerea Republicii Molodova în războiu. Ce le răspundeți?
Lilian Carp: Pe teritoriul Uniunii Europeane nu a fost niciun conflict, pe teritoriul așa numitei Uniuni Vamale avem câteva zeci de războaie și acest lucru poate fi verificat ușor. Avem pe acea parte a baricadei războaie care o dată la doi ani izbucnesc, vedem un război barbar pe teritoriul Ucrainei, deci asta e fața păcii pe care ei o promovează. Și avem de cealaltă parte UE care nu a avut niciun conflict în 75 de ani.
Provocări dinspre Transnistria?
Lilian Carp: La etapa actuală nu sunt semnale, pentru că există anumite acțiuni care arată că cineva se pregătește. Acele acțiuni nu sunt și putem spune cu certitudine că în stânga Nistrului nu sunt făcute pregătiri pentru un eventual conflict.
Odesa rămâne un obiectiv militar pentru Federația rusă, sunt 50 de km de acolo la Palanca, granița cu Republica Moldova.
Federația rusă nu are capacitate. Sunt înglodați în Donețk și la etapa actuală au alte priorități pentru un termen de scurtă durată. Dar de la trei zile ajungem acuși la trei ani și cu siguranță noi astăzi putem spune că visul lor de a ajunge la Odesa nu este decât un vis. Atât timp cât nu au reușit în Donețk.