Antena 3 CNN Actualitate Religie Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, despre canonizarea lui Arsenie Boca: O biserică lipsită de sfinți e ca o fabrică, doar o firmă, dar care nu produce nimic

Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, despre canonizarea lui Arsenie Boca: O biserică lipsită de sfinți e ca o fabrică, doar o firmă, dar care nu produce nimic

Mirela Voicu
2 minute de citit Publicat la 18:19 12 Iul 2024 Modificat la 20:03 12 Iul 2024

ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului, a vorbit, într-un interviu acordat pentru Antena3.ro, despre canonizarile aprobate azi de Sfântul Sinod al BOR, în urma cărora au fost declarați sfinți ai BOR 16 preoți foarte cunoscuți, printre care Arsenie Boca, Dumitru Stăniloaie și Părintele Cleopa. 

Reporter: Înaltpreasființia vostră, Sinodul de astăzi a adus o veste extraordinar de mare pentru credincioși, canonizarea părintelui Arsenie Boca și a altor 15 sfînti părinți. 

ÎPS Laurențiu Streza: Cu ocazia centenarului patriarchal, Sfântul Sinod a hotărât canonizarea a 16 sfinti din toată țara ;i din Republica Moldova, preoți martiri, mărturisitori și teologi. Printre acestia este și părintele Arsenia Boca și cei doi ucenici ai săi, părintele arhimandrit Dometie Manolache, de la Mănăstirea Râmeț și Părintele arhimandrit Serafim Popescu, starețul Mănăstirii Sâmbăta de Sus. Aceasta afost Prima faza în care Sfântul sinod a aprobat canonizarea acestor sfinti. Pentru fiecare din cei 16 s-au făcut icoane, icoana însemană imaginea transfiguranată a sfântului, adică se vede sfintenia lui, nu chipul oimenesc. S-a alcătuit pentru fiecare în parte un imn în cinstea lui, adică un tropar.

Reporter: Care a fost procedura de canonizare?

ÎPS Laurențiu Streza: Propunerea de canonizare a trecut de comisia specialp liturgică a Sfântului Sinod, a fost studiat fiecare dosar în parte si a fost avizat pentru aprobarea în plenul sinodului. În plenul sinodului s-a prezentat dosarul de canonizare, apoi a fost intonat troparul sfântului respectiv. A fost primul act de cistire pe care biserica l-a adus sfântului respectiv. Am recunoscut, ceea ce Dumnezeu a făcut de la început, că nu biserica acordă sfințenia persoanei canonizate, ci viața acestuia plăcută lui Dumnezeu.

Reporter: Care este următoare etapă a canonizării?

ÎPS Laurențiu Streza : Faza a doua constă în revizuirea slujbelor alcătuite în cinstea lor, acest lucru se va face la sinodul din toamnă. Anul viitor, în cadrul sărbătorilor centenarului Patriarhiei se va face o proclamare comunăa sfinților canonizați la Bucuresti a tuturor sfinților canonizați astazi. Proclamarea se face prin citirea unui tomos de canonizare, un document înscris pe pergament, în care sunt trecute motivele canonizarii. Tomosul este, așadar, actul oficial, semnat de toți ierahii din Sfântul Sinod. Din momentul proclamării, Sfântul canonizat va fi cinstit la data stabilită, de obicei data morții sale, și trecut în calendarul sfinților. Sfântul canonizat poate fi luat ca hram sau protector al unor bisericii sau mănăstiri. Icoana lui este cinstită, devine, așadar, imaginea oficială a Sfântului canonizat. Icoana sfântului se pune spre închinarea credincioșilor. Ceremonia se va face într-o liturghie solemnă la Bucuresti, apoi în fiecare mitropolie se face proclamarea locală, prin citirea tomosului și prezentarea icoanei spre inchinare.

Reporter: Cât de importantă ester pentru dvs, Mitropolitul al Ardealului, ziua de astăzi, când Sfântul Ardealului, Arsenie Boca și cei doi ucenici ai săi au fost canonizati?

ÎPS Laurențiu Streza: Evenimentul de azi este o bucurie pentru toată lumea. Au fost canonizate 16 mari personalitati ale bisericii noastre. O biserică este cu adevărat sfântă dacă da sfinți, o biserică lipsită de sfinți e ca o fabrică, doar o firmă, dar care nu produce nimic. Pentru noi este o bucurie dublă care ne-a fost adusă azi de Preafericitul părinte patriarh Daniel prin asumarea canonizarii parintelui Arsenie Boca, alături de ucenicii săi. O recunoaștre a cinstirii părintelui Arsenie Boca acordate de credinciosi timp de 36 de ani, timp în care s au intamplat la mormântul lui multe minuni. În acelasi timp este o bucurie că înca 2 ucenici ai parintelui Arsenie sunt acum rugatori pentru noi. Biserica Ortodoxă Română s a îmbogățit cu 16 rugatori, pentru noi toți încă 16 modele vrednice de urmat.

 

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole