De ce ar fi uşor pentru NATO să lucreze pe teritoriul României?
"Avem naţiuni din zona Europeană cu statut diferit. Unele sunt membre NATO, altele sunt membre UE, membre ale spațiului Schengen şi aşa mai departe. Din punct de vedere operațional, aşa cum privesc eu subiectul. Noi am pleda pentru reglementări care sunt în vigoare şi care nu implică mişcări de forţă.
Nu este o întrebare la care este uşor de răspuns, deoarece atinge foarte mult responsabilitatea şi suveranitatea naţională, forţele străine care se deplasează pe teritoriu naţional. Dar dacă ceva nu este uşor de rezolvat, cred că, prin urmare trebuie să luăm problema şi să găsim o soluţie comună şi adecvată.
Aceasta este o decizie guvernamentală. Armata nu poate decât să recomande ceva. Este necesară o abordare guvernamentală în ansamblu. Guvernul trebuie să decidă, poate inclusiv, în funcţie de constituție, inclusiv parlamentul şi aşa mai departe. În funcţie de dimensiunea subiectului, este o chestiune juridică, constituțională şi politică", a declarat Alexander Sollfrank, comandantul JSEC (Joint Support and Enabling Command).
Rusia a lansat, după ce Putin a anulat Acordul pentru cereale, o serie de atacuri asupra porturilor ucrainene şi unele dintre ele foarte aproape de graniţa cu România. Cum ne pregătim pentru a preveni un incident militar surpriza, un incident Rusia - NATO?
"NATO urmărește foarte atent ce se întâmplă în Rusia. Privind în urmă, cred că NATO a reacționat foarte prudent, dar, pe de altă parte, cu un mesaj clar către Rusia", a mai spus Alexander Sollfrank.