Antena 3 CNN Actualitate Interviu exclusiv cu un român care luptă în Ucraina: "Vreau să ajut şi nu am putut să stau nepăsător"

Interviu exclusiv cu un român care luptă în Ucraina: "Vreau să ajut şi nu am putut să stau nepăsător"

Un tânăr din Cluj se antrenează în poligoanele din Ucraina pentru a participa la contraofensiva de eliberare a teritoriilor ocupate ilegal de Rusia.

de Cristi Popovici    |   

Într-un poligon de trageri din Ucraina, un grup de soldaţi profesionişti din Legiunea străină se antrenează pentru contraofensiva anunţată încă de la începutul anului. În următoarele săptămâni, ei ar putea fi trimişi pe front în regiunile ocupate ilegal de ruşi: Herson, Crimeea, Donbas sau Zaporojie.

Printre soldaţi, am întâlnit şi un român. Un tânăr din Cluj, venit voluntar să lupte pentru Ucraina. Iată de ce a decis să se înroleze în armata ucraineană. 

"La început aveam impresia că războiul ăsta o să se extindă mult peste graniţele Ucrainei. Ştiam 100% că Moldova este un obiectiv al Rusiei. Destabilizarea ei, cine ştie, poate chiar şi invadare! Asta e una! După Moldova, avem o graniţă cu ei şi nu ne-am fi permis, că am văzut ce se întâmplă când ai o graniţă directă cu ei şi ei jură că n-o să vină!

Şi în al doilea rând, ştiu să fac ce fac, sunt antrenat, simt că pot să ajut, vreau să ajut şi nu am putut să stau nepăsător la suferinţele populaţiei civile, copii, femei, am şi eu familie, am copii şi cam ăsta e răspunsul!" - a declarat tănărul în exclusivitate pentru Antena 3 CNN.

Oficial, statul român nu a trimis niciun militar în Ucraina, însă în trupele de luptători ar putea fi câteva zeci, sau chiar sute de voluntari români. Selecţia este una riguroasă. Toţi cei care sunt primiţi în forţele armate ale Ucrainei trebuie să fi fost militari, poliţişti sau jandarmi de carieră şi să fi avut experienţă în teatrele de operaţiuni.

După câteva luni de antrenamente, ei sunt trimişi în zonele fierbinţi de pe front, pentru a opune rezistenţă atacurilor ruseşti sau pentru a recuceri teritorii.

Subiecte în articol: Ucraina
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un paradis turistic din Italia este nevoit să refuze turiști pentru că nu mai are apă