Curtea de Conturi a Uniunii Europene are un rol clar. Aceasta verifică dacă fondurile Uniunii Europene sunt colectate și utilizare corect și ajută la îmbunătățirea gestiunii financiare a Uniunii Europene.
Fiecare țară a Uniunii Europene are un reprezentant, membru în cadrul Curții de Conturi. Sediul său este la Luxemburg. Instituția auditează cheltuielile și veniturile UR, pentru a verifica dacă fondurile au fost colectate și cheltuite corect, dacă au fost utilizate în așa fel încât să producă valoarea adăugată și dacă au fost contabilizate corespunzător.
Citește și: Comisia Europeană propune modernizarea gestionării traficului pe râurile și canalele din Uniunea Europeană
Pe de altă parte, verifică persoanele și organizațiile care gestionează fonduri UE, efectuând inclusiv controale prin sondaj în instituțiile UE (în special în cadrul Comisiei Europene), în țările membre și în țările care primesc ajutor din partea UE.
Această Curte formulează constatări și recomandări în rapoartele de audit, desinate Comisiei Europene și guvernelor naționale și raportează suspiciuni de fraudă, corupție și alte activități ilegale către Oficiul European de Luptă Antifraudă.
Curtea de Conturi a Uniunii Europene trebuie să fie independentă față de instituțiile și organismele pe care le verifică. De aceea este liberă să decidă ce auditează, cum auditează și cum și unde își prezintă constatările.
Membri Curții sunt numiți de Consiliu, după consultarea Parlamentului, pentru un mandat de șase ai, care poate fi reînnoit. Membri își aleg un președinte pentru un mandat de trei ani care, de asemenea, poate fi reînnoit.
Curtea de Conturi a UE are mai multe tipuri de audit: audit de conformitate prin care se verifică dacă tranzacțiile financiare respectă regulile, audit al performanței - verifică dacă fondurile UE își ating obiectivele utilizând cât mai puține resurse, într-un mod cât mai economic.