Antena 3 CNN Politică Răsturnare de situație. Anunțul făcut de UDMR în urmă cu puțin timp

Răsturnare de situație. Anunțul făcut de UDMR în urmă cu puțin timp

3 minute de citit Publicat la 14:28 20 Iun 2017 Modificat la 14:28 20 Iun 2017

Ultima rundă de negocieri dintre PSD şi UDMR s-a consumat fără un rezultat satisfăcător pentru cei din urmă, iar UDMR Nu va participa la moțiunea de cenzură. Anunțul oficial a fost făcut de Kelemen Hunor după ședința conducerii UDMR.

"În unanimitate, colegii mei au decis să nu participăm la votarea moțiunii de cenzură. Nu vom fi în sală", a precizat Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a subliniat că protocolul de colaborare mai vechi cu PSD a rămas în vigoare, el urmând să fie analizat la finalul acestei sesiuni parlamentare.

"UDMR nu se pozitioneaza in nici o tabara. N-am avut negocieri cu nimeni. Am avut discutii. E o diferenta uriasa", a spus Hunor.

Primul care a făcut anunțul că înțelegerea UDMR - Dragnea a picat a fost sociologul Marius Pieleanu care a explicat că Liviu Dragnea a decis să nu dea curs celor mai importante cereri ale maghiarilor, cum ar fi instituirea zilei de 15 martie ca Zi a maghiarilor din România și coborârea de la 20 la 10 procente a pragului impus pentru folosirea limbii materne în administraţia locală.

''Nu au fost acceptate de către PSD solicitările considerate exagerate ale UDMR-ului care a profitat de o anomie internă a PSD-ului pentru a revendica lucruri care sunt de 15 ani în agendă și care nu au putut fi obținute până acum", a spus Mariu Pieleanu, în exclusivitate pentru Antena 3.

Informația a fost confirmată de Cseke Attila (UDMR), care a anunțat că Proiectul de lege privind declararea zilei de 15 martie Ziua Maghiarilor din Romania a fost retras de pe ordinea de zi. El spune ca "nu stie ce s-a intamplat de ieri pana astazi".

"S-a făcut o propunere de către grupul PSD, grupul UDMR a fost categoric împotrivă, pentru că termenele procedurale la mai multe proiecte legislative sunt expirate, adică noi trebuia să dezbatem în plenul Senatului câteva proiecte legislative care au termen de depunere a proiectului expirat de o lună, o lună şi jumătate. Ele au fost solicitate la retragere, iar în ceea ce priveşte legea privind 15 martie, care are raport depus de către Comisia de raportare şi unde nu a fost un vot împotrivă în comisii, şi la acest proiect s-a solicitat retragerea de pe ordinea de zi. Evident că noi am fost împotriva acestui demers", a spus Cseke Attila, potrivit Agerpres.

Întrebat ce s-a întâmplat de luni până marţi, parlamentarul UDMR a răspuns: "Nu ştiu ce s-a întâmplat, întrebaţi-i pe colegi. Eu pot să vă spun legat de 15 martie. (...) Este o lege aproape identică, numai data şi câteva noţiuni sunt diferite faţă de alte două legi care sunt în vigoare de mai mulţi ani în România şi care consacră ca şi zi de sărbătoare ziua comunităţii tătare şi ziua comunităţii rrome".

Senatorul UDMR a anunţat totodată că protocolul parlamentar dintre coaliţia majoritară şi UDMR va fi evaluat la finalul sesiunii parlamentare.

"Conform protocolului, la sfârşit de fiecare sesiune parlamentară este evaluarea protocolului, în mod evident", a afirmat Cseke Attila.

Întrebat dacă acest protocol este în pericol, parlamentarul UDMR a replicat: "O să decidă grupurile parlamentare".

La rândul său, senatorul Tanczos Barna a spus că UDMR nu mai are niciun motiv să se implice în lupta internă din PSD, în contextul în care înţelegerile cu social-democraţii nu mai sunt valabile.

„Din moment ce înţelegerea de ieri nu mai este în picioare, din moment ce PSD a propus retragerea de pe ordinea de zi a tuturor proiectelor de legi pe care le-am stabilit ieri la discuţiile de dimineaţă, nu avem niciun fel de motiv să ne implicăm în această ceartă internă a PSD", a afirmat marţi parlamentarul UDMR.

Întrebat dacă vor mai fi negocieri între UDMR şi PSD, senatorul a spus că nu crede.

UDMR a obţinut, luni, un raport favorabil în comisiile de specialitate din Senat asupra proiectului de lege prin care ziua de 15 martie devine Ziua maghiarior din România. Şi coincidenţă sau nu, tot ieri, pe agenda comisiilor din Camera Deputaţilor a ajuns un alt proiect iniţiat de UDMR.

Acesta prevede scăderea pragului de la 20 la 10% a numărului persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale necesar pentru ca autorităţile să asigure folosirea limbii materne în administraţie. Aici, negocierile ar urma să fie reluate astăzi, după ce, aseară târziu, s-au încheiat fără niciun rezultat.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a explicat jurnaliştilor că discuţiile nu ar avea nicio legătură cu votul asupra moţiunii de cenzură, pentru că legile UDMR ar fi fost în procedură parlamentară de mai mult timp.

"Aceste legi nu au fost făcute azi-noapte sau azi-dimineaţă. Despre aceste legi cu UDMR-ul şi cu ALDE s-a discutat de la începutul sesiunii parlamentare şi le-a venit rândul", declara Liviu Dragnea.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole