Antena 3 CNN Externe Întâlnirea greilor planetei: Joe Biden vs. Vladimir Putin. Unde e România pe lista de discuţie

Întâlnirea greilor planetei: Joe Biden vs. Vladimir Putin. Unde e România pe lista de discuţie

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 11:01 16 Iun 2021 Modificat la 11:04 16 Iun 2021

Cei doi lideri sunt față în față, într-un moment istoric, un moment care ar putea schimba tot ceea ce înseamnă așezarea de forțe pe planetă și cine este mai puternic sau poate avea un cuvânt în plus în fața Chinei sau a Europei.

Ce așteaptă Putin de la întâlnirea cu șeful SUA

"Am făcut o trecere în revistă a subiectelor care ar putea să fie în tabăra lui Putin și în tabăra lui Biden de interes în agenda discuțiilor. Am spus că revizuirea sistemelor antirachetă ale NATO este primul lucru pe care Putin îl dorește. A și exprimat public acest lucru.

Elementele scutului antirachetă, din România, fac parte din ansamblul scutului antirachetă al NATO. E imposibil ca cineva să spună lăsăm jos apărarea pentru că așa vrea Vladimir Putin.

Al doilea subiect, Ucraina și Georgia să nu adere la NATO, dreptul de a decide soarta fostelor republici sovietice, inclusiv în Republica Moldova, este o altă chestiune sensibilă pentru noi românii și mai departe inclusiv folosirea forțelor militare fără respectarea dreptului internațional, asta este ceea ce dorește Vladimir Putin", a explicat realizatorul Radu Tudor, la Antena 3.

Analistul militar Radu Tudor a explicat că traseul Ucrainei de a deveni membru NATO a fost menționat inclusiv la Summitul NATO din 2008, de la București.

"Traseul Ucrainei de a deveni membru NATO este menționat într-unul din articolele comunicatului final. Discuția a fost deschisă la Summitul NATO de la București, din 2008, când Vladimir Putin a părăsit Capitala României foarte deranjat de faptul că NATO ar putea să invite Georgia și Ucraina în Alianță.

Pe de altă parte, președintele SUA cere în primul și în primul rând, chestiunea respectării drepturilor omului, iar cazul Navalnîi e o presiune foarte serioasă asupra Guvernului autoritarist de la Moscova.

Ce dorește Joe Biden de la întâlnirea cu președintele Rusiei

"Dacă ne uităm la Biden, nenegociabil este atacul Rusiei asupra spațiilor NATO, atacuri cibernetice, război hibrid, propagandă, știri false.

Scutul de la Deveselu nu este negociabil, pentru că scutul este al Alianței, este al NATO, nu este al SUA. Statele Unite sunt cele care au investit un miliard de dolari în România, dar el a fost transferat sub comanda NATO. Nimeni din membrii Alianței nu dorește să lase garda jos în fața Rusiei, care devine din ce în ce mai agresivă.

După 2014, ne-am întărit apărarea. Cred că nimeni nu poate renunța la un astfel de element, foarte serios de apărare. Pe de altă parte, avertismentul pe care Biden îl va transmite: terminați cu atacurile cibernetice, terminați cu războiul hibrid asupra statului occidental și respectați drepturile omului, cred că acestea sunt lucrurile la care nu se va renunța niciodată din perspectiva noastră", a explicat Radu Tudor.

"Putin a declarat deschis că actuala Rusie este moștenitoarea Uniunii Sovietice și cea care încearcă să restabilească sferele de influență ale URSS. 
Într-o lume liberă, așa ceva este de neconceput pentru că toate aceste foste republici sovietice, inclusiv Republica Moldova au dreptul să își restabilească soarta, fără cizma rusească pe gâtul lor. Ori aici Putin spune că este zona de influență a Rusiei, a fost în vremea Uniunii Sovietice și va destabiliza profund Republica Moldova, Georgia, Ucraina dacă vor face pași spre democratizare, spre spațiul euro-atlantic, prin prezența trupelor pe teritoriul lor și prin lansarea unor atacuri în Bazinul Mării Negre, bazin unde suntem și noi riverani", a mai adăugat realizatorul Radu Tudor.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole