Antena 3 CNN Timp liber Turism Insulele din Grecia rămân fără apă. Restricții în Thassos și în alte destinații turistice: „Rezervoarele noastre de suprafaţă sunt goale”

Insulele din Grecia rămân fără apă. Restricții în Thassos și în alte destinații turistice: „Rezervoarele noastre de suprafaţă sunt goale”

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Cel mai mare rezervor de apă dulce din insula grecească Naxos s-a evaporat, mai la sud în insula Karpathos, autorităţile au impus restricţii cu privire la umplerea piscinelor iar în insula nordică Thassos, oficialii caută o instalaţie de desalinizare pentru a transforma apa mării în apă potabilă, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Cea mai mare parte a Greciei a înregistrat puţine precipitaţii în ultimele luni. Acum, insulele greceşti se pregătesc să primească un număr record de turişti în sezonul estival iar presiunile asupra aprovizionării cu apă nu au fost niciodată atât de mari, susţin oficialii, fermierii şi oamenii de ştiinţă.

„A fost un deficit mare de precipitaţii în întreaga Mediterană şi, în special în Naxos, rezervoarele noastre de suprafaţă sunt goale”, spune primarul insulei Dimitris Lianos.

Milioane de turişti vizitează Grecia în fiecare an pentru a se bucura de vestigiile istorice, plajele imaculate şi apele turcoaz. Însă, impactul schimbărilor climatice, inclusiv temperaturile mari, precipitaţiile slabe şi incendiile de vegetaţie ameninţă viitorul celui mai important motor al economiei greceşti.

Anul acesta pare a fi unul deosebit de problematic. După cea mai caldă iarnă din istorie, incendiile de vegetaţie au început mai devreme decât de obicei, unele în zonele unde în mod normal era zăpadă. Cel puţin şase turişti, inclusiv prezentatorul britanic de televiziune Michael Mosley, au decedat luna trecută din cauza unor valuri de căldură.

Experţii în climă se tem că ce este mai greu abia acum urmează. Andrea Toreti, coordonator la Serviciul Copernicus al Uniunii Europene privind schimbările climatice, spune că odată ce efectele secetei vor deveni vizibile, este prea târziu să fie luate măsuri. „Trebuie să evităm să gândim în mod de urgenţă, în loc să ne uităm la prevenire şi pregătire”, a spus Toreti.

Lipsa apei este deosebit de gravă în Naxos, o insulă muntoasă cu 20.000 de locuitori şi unde zeci de mii de turişti se îngrămădesc pe ţărmurile sale în fiecare vară. Cele două rezervoare de apă ale insulei conţin în prezent 220.000 de metri cubi de apă care poate fi utilizată, o treime faţă de nivelul de anul trecut şi echivalentul a doar câteva piscine olimpice.

Autorităţile au obţinut trei unităţi portabile de desalinizare, care vor trata apa de mare pentru a o face sigură pentru băut, şi care potrivit primarului ar trebui să acopere deficitul de apă al locuinţelor, hotelurilor şi piscinelor.

Însă, fermierii nu vor primi nimic din apa desalinizată şi trebuie să se bazeze pe puţurile de irigaţii care au fost contaminate cu apă de mare. Fermierii spun că acest fenomen de contaminare se întâmplă când puţurile sunt atât de goale încât apa de mare se strecoară înăuntru.

Stelios Vathrakokoilis cultivă faimoşii cartofi de Naxos care sunt apreciaţi în Grecia şi care sunt protejaţi conform normelor UE. În acest an, producţia de cartofi a lui Stelios Vathrakokoilis se va reduce la mai puţin de jumătate din cauza infiltraţie apei de mare în sistemul de irigaţie.

Ţările din întreaga Mediterană, inclusiv Spania şi Italia, caută soluţii prin care să îşi extindă rezervele de apă prin utilizarea desalinizării însă furnizorii susţin că numărul acestor unităţi este unul redus în timpul acestei veri din cauza cererii explozive.

De exemplu, producătorul grec Sychem nu a putut acoperi în totalitate cererile venite de la clienţi în această vară din cauza lipsei de componente cheie şi a unor intervale de timp mai mari pentru asamblare, spune directorul general Alexandros Yfantis. Potrivit acestuia, noi unităţi ar urma să fie disponibile abia după luna septembrie.

„Având în vedere că există probleme peste tot, toate echipamentele temporare au fost deja închiriate”, a spus Yfantis. 

Subiecte în articol: thassos Thasos insule grecia Grecia turisti apa
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion