Antena 3 CNN Externe De ce au ajuns micuțele Insule Mariane din Pacific să fie locul în care Julian Assange a devenit un om liber după 14 ani în care a fost fugar și apoi prizonier

De ce au ajuns micuțele Insule Mariane din Pacific să fie locul în care Julian Assange a devenit un om liber după 14 ani în care a fost fugar și apoi prizonier

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 14:13 26 Iun 2024 Modificat la 17:46 26 Iun 2024

Julian Assange, fondatorul Wikileaks, a zburat până în insula Saipan din Pacific pentru a fi pus oficial în libertate, în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu Departamentul american al Justiției, relatează BBC.

El a ajuns miercuri în Australia, fiind întâmpinat de soția și de tatăl său, a adăugat sursa citată.

Există două motive întemeiate în virtutea cărora această insulă a fost aleasă pentru a pune punct unei epopei politico-judiciare ce a durat 14 ani, de când organizația lui Assange a publicat imensa cantitate de date clasificate furnizată de analistul Chelsea Manning.

Saipan, parte a Insulelor Mariane de Nord, este un teritoriu american neîncorporat, aflat la 3.000 de kilometri nord de Australia, țara natală a lui Assange. 

Cei aproximativ 50.000 de locuitori ai săi sunt cetățeni americani, au un delegat permanent în Camera Reprezentanților, dar nu votează la alegerile prezidențiale din SUA.

Optând să vină aici, fondatorul Wikileaks a evitat să fie judecat pe teritoriul continental al Statelor Unite.

Judecata în SUA a reprezentat una dintre cele mai mari temeri ale lui Assange.

Toate demersurile riscante făcute de acesta după scandalul Wikileaks, culminând cu refugiul său în ambasada Ecuadorului de la Londra, au fost menite să îndepărteze perspectiva extrădării în America.

După ce Ecuadorul i-a retras azilul politic, iar poliția britanică l-a arestat și încarcerat în 2019, jurnalistul a continuat să se opună prin toate pârghiile judiciare extrădării în Statele Unite.

Judecătoarea din Saipan i-a urat lui Assange să-și găsească liniștea, după proces

În Saipan, Assange s-a recunoscut vinovat de singura acuzație păstrată de autoritățile americane dintr-un set inițial de 18 capete de acuzare: conspirație în vedere diseminării de informații clasificate.

Judecătoarea Ramona Manglona a constatat că cele 62 de luni petrecute de acest acuzat în închisoarea britanică echivalează cuantumul pedepsei și i-a comunicat că este "un om liber".

Cu aceeași ocazie, magistratul i-a reamintit jurnalistului momentele speciale din istoria insulei: Saipan a fost scena unor lupte feroce în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind oficializat ca teritoriu al SUA abia în 1986, ca urmare a unui vot al rezidenților. În timpul bătăliei de acum 80 de ani, japonezilor de pe insulă li s-a spus să se arunce în gol de pe stânci, în loc să se predea.

Evocând momentele din trecut, Ramona Manglona i-a spus lui Julian Assange că speră ca acordul prin care și-a recâștigat libertatea va aduce "liniște pentru el și familia sa".

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole