Antena 3 CNN Life Travel Insula Creta, mereu surprinzătoare. Raiul din Lappa - izvoare naturale, grădini de flori și măslini

Insula Creta, mereu surprinzătoare. Raiul din Lappa - izvoare naturale, grădini de flori și măslini

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 14:26 19 Mai 2024 Modificat la 10:21 21 Mai 2024

De la sate tradiționale cu străduțe cochete și răcoroase, cu taverne unde poți savura preparate cretane la umbra măslinilor sau lămâilor, până la stațiuni moderne cu porturi, restaurante, vile și hoteluri așezate în locuri pitorești, între munte și mare.

Bali al Greciei, o stațiune din nordul Cretei, Lappa sau sătucul Spili străjuit de grote săpate în munți, sunt destinații pe care nu trebuie să le ratezi, când ajungi pe tărâmul zeilor.

Bine ați venit în Bali! Bali al Greciei, din insula Creta. Un loc legendar care s-a transformat, treptat, într-o stațiune turistică modernă așezată într-o înșiruire de golfuri protectoare.

Tabloul superb e completat de vile și hoteluri cocoțate pe dealuri, printre măslini, cu munții Talean la orizont și cu izvoare care scaldă locul, înainte de vărsarea în mare.

”E o staţiune renumită datorită poziţiei cu patru golfuleţe. Este situată între munte şi mare, este o staţiune mai liniştită, ideală pentru familiile cu copii mici, nu prea are seri de divertisment”, spune Simona Popa, ghid turistic.

La 27 de kilometri sud de orașul Rethymno, se află Lappa, un loc legendar cu vegetație bogată și izvoare naturale.

Satul Argyroupolis din apropiere, cu o populație de doar 400 de locuitori, este construit pe ruinele orașului antic. Are case care încă mai păstrează structura clădirilor antice sau venețiene, o atracție pentru turiști.

”Asta e o vilă din secolul al XIII-lea. Turiştii care ajung aici văd lucruri diferite în acest sat.

Se spune că aici a fost templul lui Zeus, regele zeilor, şi când au construit biserica în secolul al XIV-lea au săpat şi au găsit columnele”, dezvăluie Stelios Manousakas, fost primar Lappa.

Căutate sunt și micile cascade care răcoresc potecile și terasele amenajate la umbra bananierilor și lămâilor, dar și o plajă aflată aproape de sat.

Argyroupolis este renumit pentru tavernele minunate, cu mâncăruri rafinate din bucătăria tradițională cretană.

”Apa vine din munţii Lefka Ori. Pentru că avem apă, avem industrie şi mâncare, ulei de măsline.

În această regiune pentru că este apă întotdeauna vom avea industrie, aşa am devenit şi zonă turistică. Grupuri de turişti din România şi de peste tot din lume vin aici să se bucure de microclimă. Avem bananieri, avocado, lămâi. Atmosfera e puţin diferită faţă de alte locuri.

Clima este foarte bună, aerul e foarte curat, oamenii sunt foarte prietenoşi şi sunt fericiţi cu turiştii care aduc oxigen din punct de vedere economic localnicilor.

Cultura cretanilor este să-i facă pe toţi cei care ajung aici să se simtă bineveniţi”, explică Giorgios Manousakas, proprietar tavernă.

Turiști din toată lumea aleg nordul insulei Creta, un loc între munte și mare, unde căldura verii e domolită de răcoarea străduțelor pietruite, de umbra măslinilor și de raiul florilor.  

”După mulţi ani pe piaţa din România, turiştii revin şi trebuie să le oferim ceva nou, ceva unic, pentru că trebuie să-i facem fericiţi ca să se întoarcă din nou. Cel mai mare plus este ospitalitatea, dar nu este suficient, trebuie întotdeauna să creăm lucruri noi”, spune Miltiadis Despotakis, manager agenţie de turism Kalamaki Travel.

Cei care preferă satele tradiționale grecești în locul stațiunilor zgomotoase, Spili este alegerea potrivită. Spili înseamnă peșteră, iar numele vine probabil de la grotele săpate în stânci, din apropierea satului - un spectacol al naturii.

Sunt doar câteva din bogățiile Cretei, cea mare insulă a Greciei și cel mai sudic punct al Europei, un loc darnic cu fiecare călător care-i descoperă frumusețea.

Etichete: Creta Grecia
Citește mai multe din Travel
» Citește mai multe din Travel
TOP articole