Antena 3 CNN Conținut plătit Înstrăinarea copilului de părintele nerezident 

Înstrăinarea copilului de părintele nerezident 

I.D.
9 minute de citit Publicat la 12:34 25 Noi 2024 Modificat la 12:36 25 Noi 2024

Instrainarea copilului fata de parintele nerezident este o situatie delicata ce afecteaza atat relatia dintre cei doi, cat si sanatatea emotionala si psihica a minorului. In tara noastra, distrugerea relatiei dintre copil si parintele sau este considerata, violenta psihologica, motivul din spate fiind unul cat se poate de clar: Un copil are nevoie de ambii parinti pentru o evolutie echilibrata si sanatoasa, indiferent de conflictele sau divergentele ce apar intre fostii parteneri.

Cu siguranta decizia unui divort nu este una usoara, in special in familiile in care exista copii minori, insa este esential ca decizia sa fie luata intotdeauna pentru binele suprem al copilului, iar daca parintele nerezident nu prezinta un comportament agresiv sau nu poate pune in pericol viata minorului, este esential ca acesta sa ramana in peisaj si sa mentina o relatie apropiata si sanatoasa cu minorul.

In prezentul articol vom explora cele mai importante aspecte despre instrainarea copilului de parintele nerezident, efectele acestui fenoment, consecintele, ce masuri poate adopta parintele nerezident si, mai presus de orice, efectele „nevazute” care isi vor face simtita prezenta in viitor.

Cuprins:

1. Relatia dintre copil si parinti- Efecte si consecinte

2. Ce reprezinta instrainarea copilului de unul dintre parinti?

3. Consecinte asupra parintelui rezident

4. Solutii pentru parintele nerezident

1. Relatia dintre copil si parinti- Efecte si consecinte

Divortul este un proces dificil de acceptat de catre minori, de cele mai multe ori, astfel ca, este esential sa ne asiguram, in calitate de parinti, ca vom alege o abordare indreptata catre binele suprem al copilului, atat in timpul procesului, cat si dupa acesta.

Conflictele dintre cei doi parteneri nu trebuie sa afecteze relatia copilului cu niciunul dintre acestia, in conditiile in care ambii fosti soti sunt o prezenta benefica in viata celui mic si nu ii pot pune in pericol sanatatea emotionala, psihica sau fizica.

Este esential sa avem in vedere ca lipsa unei relatii apropiate cu unul dintre parinti poate avea mai multe consecinte pentru un copil, care, de cele mai multe ori, vor fi vizibile in timp.

Instrainarea copilului de parintele nerezident, poate provoca minorului consecinte de ordin emotional si psihologic, educational, social sau chiar in viata de adult, iar cele mai comune se traduc prin:

• Amplificarea sentimentului de abandon

• Scaderea stimei de sine

• Confuzie si resimtirea nevoii de a alege unul dintre parinti

• Comportament agresiv sau retras

• Dificultati in dezvoltareac relatiilor viitoare

• Performante scolare scazute

• Dificultati emotionale

• Adoptarea unor obiceiuri nesanatoase si vicii

Instrainarea copilului, in Romania, este interpretata, asa cum am mentionat, ca un act de violenta psihologica deoarece aceasta decizie poate avea efecte importante pe termen scurt, mediu si chiar lung, asupra minorului.

Orice avocat Bucuresti, ce s-a confruntat cu astfel de cazuri de instrainare, poate confirma, cu certitudine, ca lupta pentru mentinerea unui loc in inima copilului dumneavoastra nu este decat un razboi care, in final va avea o singura victima- cel mic.

Daca va aflati in aceasta situatie in care ati fost instrainat, in calitate de parinte nerezident, de copilul dumneavoastra, este imperios necesar sa apelati la serviciile unui cabinet de avocatura deoarece niciun onorariu avocat nu este mai pretios sau scump decat relatia pe care o aveti cu cel mic, dar si sanatatea emotionala si psihica a acestuia.

2. Ce reprezinta instrainarea copilului de unul dintre parinti?

Actiunea de instrainare a copilului de unul dintre parinti este cunoscuta si sub denumirea de „alienare parentala” si reprezinta procesul prin care minorul este indepartat emotional, psihologic si in cele din urma fizic, fata de parintele nerezident. Acesta este de fapt un efect un ca urmare a influentei negative sau a comportamentelor manipulative ale parintelui rezident, care, de cele mai multe ori, are la baza contextul divortului si relatia alterata dintre cei doi fosti soti.

Daca cititi acest articol in calitate de parinte nerezident, trebuie sa aveti in vedere faptul ca instrainarea nu apare niciodata brusc, ci se dezvolta treptat, reprezentand un proces complex bazat pe un comportament denigrator la adresa dumneavoastra. Din experienta unui cunoscut avocat drept civil, aflam ca cele mai comune forme de indepartare a copilului de parintele nerezident se traduc prin:

• Criticarea sau denigrarea parintelui instrainat

• Restrictionarea accesului

• Manipularea emotionala

• Crearea unei perceptii distorsionate

• Excluderea din deciziile importante

Daca va aflati in situatia in care sunteti instrainat de propriul copil, este imperios necesar sa apelati la serviciile unui cabinet avocat specializat in dreptul familiei, pentru a actiona rapid si cu pasi siguri, astfel incat sa opriti cat mai repede posibil acest proces care, in final, are ca si victima principala copilul.

In cele mai comune situatii instrainarea copilului fata de parintele nerezident, este adesea rezultatul unor conflicte personale sau al dorintei de control al parintelui rezident. Printre motivele cele mai frecvente, avem:

• Razbunarea

• Frica de pierdere a copilului

• Convingerile negative preexistente

Odata ce ati inteles ca sunteti supus atat dumneavoastra, cat si copilul dumneavoastra, unui proces de instrainare, este necesar sa luati atitudine, iar primul pas este de a comunica cu fostul partener si de a alege o cale de mijloc care sa fie benefica pentru copilul dumneavoastra. In situatia in care nu veti gasi intelegere din partea acestuia este crucial sa apelati la servicii de specialitate care sa va ofere suportul juridic necesar.

Amanarea acestui moment, din pacate, nu face decat sa agraveze situatia, iar in astfel de circumstante de ultim moment, nici cel mai bun avocat din Bucuresti nu va poate oferi solutii eficiente. Asa cum am subliniat de mai multe ori, impactul principal nu este de natura juridica, ci psihologica si emotionala, afectand profund copilul dumneavoastra.

3. Consecinte asupra parintelui rezident

Instrainarea constienta si voita a minorului fata de parintele nerezident este un fapt ce are repersursiuni atat psihologice si emotionale, in relatia cu cel mic, cat si de ordin juridic.

• In primul rand, acest comportament constituie o incalcare a drepturilor copilului, care poate fi evaluata de instanta de judecata si solutionata cu consecinte juridice semnificative.

Conform Codului Civil si Legii 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, parintele nerezident are dreptul de a pastra legatura cu copilul sau, iar copilul are dreptul de a mentine relatii personale cu ambii parinti.

• Sanctiuni legale in cazul incalcarii programului de vizite si a promovarii actiunilor de instrainare a copilului, fata de parintele nerezident:

Modificarea custodiei copilului

In cazurile grave de alienare parentala, instanta poate considera ca parintele rezident nu actioneaza in interesul superior al copilului, avand posibilitatea de a schimba custodia copilului sau de a stabili masuri care sa asigure o relatie echilibrata cu parintele nerezident. Cu alte cuvinte, parintele rezident care a initiat actiunea de instrainare poate pierde custodia copilului, iar in situatiile grave, chiar si dreptul la vizita.

Ordonanta de protectie

In situatiile in care instrainarea copilului se incadreaza in tipare de abuz emotional sau psihologic, parintele nerezident poate solicita instantei emiterea unei ordonante de protectie in cadrul careia parintele rezident poate fi obligat sa participe la sedinte de consiliere sau sa respecte un plan parental stabilit de instanta.

Raspunderea penala

In situatiile grave in care parintele rezident recurge la acte extreme, cum ar fi manipularea copilului sau denigrarea grava a parintelui nerezident, acest comportament poate fi incadrat in categoria „violenta psihologica” si poate presupune chiar si sanctiuni penale pentru parintele rezident. In plus, instanta poate dispune masuri pentru protejarea copilului, inclusiv interventia autoritatilor de protectie a copilului.

4. Solutii pentru parintele nerezident

Cu siguranta este un proces dificil si cu o incarcatura emotionala extraordinara, insa este necesar sa gasiti puterea, in timp util, de a apela cu incredere la serviciile specialistilor in dreptul familiei. In aceste situatii ce pot afecta sanatatea emotionala si psihologica a copilului dumneavoastra, chiar si pe termen lung, valoarea unui tarif avocat proces civil este neinsemnata, comparativ cu daunele pe care le poate suporta minorul si relatia dumneavoastra cu acesta.

Pentru a va asigura ca faceti toate demersurile necesare in vederea incetarii acestei actiuni de instrainare, este crucial sa apelati la serviciile unui avocat specializat in astfel de cazuri, care sa va oferte suportul necesar in parcurgerea etapelor necesare. De cele mai multe ori, actiunile pe care le puteti adopta, in calitate de actual parinte nerezident, fac referire la:

• Medierea

Inainte de a ajunge la instanta, este indicat sa se incerce o solutionare a problemei, alaturi de parintele rezident. O solutie amiabila este o optiune mai bune pentru copil, astfel incat acesta sa nu treaca din nou, prin presiunea unui proces.

• Solicitarea unui program de vizite clar stabilit de instanta

In situatia in care nu exista un program de vizita ferm, puteti, in calitate de parinte nerezident, solicita instantei de judecata, stabilirea acestuia pentru mentinerea si imbunatatirea relatiei dintre dumneavoastra si copil. Daca parintele rezident nu respecta acest program, aveti posibilitatea de a solicita executarea silita a hotararii.

• Solicitarea modificarii masurilor de custodie

In situatiile in care instanta considera ca parintele rezident nu actioneaza in interesul superior al copilului, aceasta poate decide schimbarea custodie in favoarea parintelui nerezident sau poate institui masuri care sa asigure protectia copilului si o relatie mai buna intre copil si ambii parinti.

• Obtinerea unei ordonante de protectie

Daca comportamentul parintelui rezident devine abuziv, iar manipularea copilului cauzeaza daune semnificative sanatatii psihologice si emotionale a acestuia, parintele nerezident poate solicita instantei emiterea unei ordonante de protectie, care, in cazuri grave, poate duce chiar la restrictionarea drepturilor parintelui rezident.

• Sesizarea autoritatilor competente

In situatiile complexe si grave, in care instrainarea copilului ajunge la un nivel de abuz emotional sau psihologic greu de suportat, parintele nerezident poate face o sesizare catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului sau alte autoritati competente, care pot impune masuri ferme pentru protejarea minorului.

• Plangere penala pentru abuz psihologic

Copilul este cu adevarat o victima a acestui razboi, iar in unele situatii instrainarea poate fi insotita de amenintari, manipulare sau denigrare. In aceste situatii, in calitate de parinte nerezident, aveti posibilitatea de a depune o plangere penala, in urma careia instanta poate aplica masuri de protectie pentru copilul dumneavoastra.

• Solicitarea consilierii psihologice pentru copil

Sa nu uitam ca aceste actiuni grave, care pentru un copil reprezinta cu adevarat o povara, pot avea efecte nedorite asupra comportamentului acestuia, asupra emotiilor si relatiilor cu cei din jur. De asemenea, realitatea unui copil, in urma unui proces dificil de instrainare poate fi distorsionata, astfel ca aveti posibilitatea de a solicita terapie de consiliere pentru binele celui mic si restabilirea relatiei parinte-copil.

In concluzie, procesul de instrainare a unui copil fata de parintele nerezident este o etapa dificila, in special pentru minor, care se confrunta cu confuzie, sentimente de abandon si o pierdere emotionala profunda. Aceasta situatie nu doar ca afecteaza sanatatea psihologica si emotionala a copilului, dar poate lasa urme adanci pe termen lung, influentand dezvoltarea sa personala si relatiile viitoare.

Este esential ca, in fata unei astfel de situatii, parintele nerezident sa actioneze rapid si responsabil, pentru a proteja atat relatia cu copilul, cat si bunastarea acestuia. Solutiile juridice si de mediere sunt la indemana, insa, in toate cazurile, este imperativ ca deciziile luate sa puna intotdeauna binele copilului pe primul loc.

In situatii atat de dificile din punct de vedere emotional si psihologic, este crucial sa solicitati ajutorul unui avocat care sa gestioneze rapid si sigur intregul scenariu, astfel incat minorul sa fie protejat si sa beneficieze de o viata de familie in echilibru si armonie.

Etichete: advertorial
Citește mai multe din Conținut plătit
» Citește mai multe din Conținut plătit
TOP articole