Mai multe instituţii precum Administraţia Prezidenţială, ANAF, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Curtea de Conturi şi Avocatul Poporului îşi vor cumpără becuri LED în valoare de 15 milioane de euro.
După ce au fost anunţate modernizările de la Camera Deputaţilor, nici Senatul nu a fost lăsat în urmă. Una dintre faţade va fi restaurată cu piatră naturală, care costă peste 9 milioane de euro.
Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate a inceput o licitaţie în vederea achiziţionării de corpuri de iluminat şi surse separate de lumină pentru interior, în valoare totală estimată de 15.064.751 de euro, pentru 392 de beneficiari.
În timp ce Guvernul pregăteşte ordonaţa de urgenţă a austerităţii, cele mai multe instituţii de stat profită de faptul că încă nu există o astfel de măsură.
Citește și: Marcel Ciolacu s-a răzgândit! Guvernul ”îndulcește” ordonanța austerității
În acest moment se fac achiziţii pe bandă rulantă de la bugetul de stat.
Obiectivul ONAC este ca, prin intermediul achiziţiei centralizate, să sprijine utilizatorii în procesul de tranziţie de la sursele bazate pe tehnologia tradiţională la cele care utilizează tehnologia LED.
În anunţul de licitaţie se anunţă că scopul final este de a sprijini creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice, îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precum şi reducerea costurilor generate de consumul de energie electrică, menţinând totodată calitatea iluminatului.
Printre beneficiari se vor număra: Administraţia Prezidenţială, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Curtea de Conturi, Avocatul Poporului, Camera Deputaţilor, Senatul, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Sunt solicitate în total 21 de tipuri de produse – 13 surse separate de lumină şi şapte tipuri de corpuri de iluminat. Acordul-cadru centralizat se va încheia cu maximum trei operatori economici. Cantitatea minimă estimată este de 357.831 de corpuri de iluminat şi surse separate de lumină pentru interior, iar cantitatea maximă este de 1.147.122 de produse.
În vederea evaluării ofertelor, componenta financiară va reprezenta 50%, iar eficacitatea luminoasă medie 50%. Durata contractului este de doi ani.
În același timp Senatul contractează lucrări de reparații capitale în vederea restaurării și protejării fațadelor din piatră naturală pentru unul dintre corpurile de acces în Senatul României, iar valoarea acestor lucrări este de peste 9 milioane de euro.
Şi Camera Deputaților a făcut mai multe achiziţii, printre cele mai recente se numără retehnologizarea lifturilor, pentru care s-au acordat 1,7 milioane de euro, dar şi lucărări de reparaţii şi reamenajare la una dintre platformele din faţa Parlamentului, în valoare de 3 080 000 euro.
Cheltuielile vin de la buget de stat, deşi Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă cereau austeritate şi reducerea cheltuielilor pentru toate instituţiile de stat.