Antena 3 CNN Actualitate Instituţiile ajunse la fundul sacului. Salariile sunt plătite din fondul de rezervă

Instituţiile ajunse la fundul sacului. Salariile sunt plătite din fondul de rezervă

de Cătălina Mănoiu    |   

La jumătatea anului mai multe instituţii de stat au rămas fără bani, iar Guvernul a fost nevoit să apeleze la fondul de rezervă. Doar Avocatul Poporului, de exemplu, a cerut 600.000 de lei pentru plata salariilor şi alţi 900.000 pentru cheltuielile curente. 

Avocatul Poporului a transmis Guvernului că nu mai are bani de salarii până la finalul acestui an, iar Guvernul a făcut o alocare din fondul de rezervă.

Mai exact, pentru plata salariilor, Guvernul a suplimentat bugetul cu aproximativ 600.000 lei. De asemenea, Avocatul Poporului a argumentat și faptul că are nevoie de bani pentru a susține cheltuielile curente şi a cerut aproximativ 900.000 lei.

De exemplu, instituția a avut nevoie de 20.000 lei pentru hârtie xerox și tonere. A avut de achitat facturi de gaze de 75.000 lei și scumpirea RCA a afectat și instituțiile de stat, pentru că au nevoie pentru nouă mașini de aproximativ 45.000 lei. 

Alte instituții care au avut nevoie de bani pentru a face față cheltuielilor curente

La Ministerul Transporturilor s-a făcut o alocare de 230.000.000 lei pentru biletele de tren ale pensionarilor și ale studenților. Fără acești bani, categoriile care ar fi beneficiat de facilități la transport nu ar fi putut să primească aceste servicii. 

De asemenea, au avut nevoie cei de la transporturi și de aproximativ 590 de milioane de lei pentru subvențiile în domeniul transportului feroviar. Aici exista riscul ca transportul feroviar să nu funcționeze ca atare și statul să nu poată să ofere acest serviciu dacă banii nu erau redirecționați. Tot din fondul de rezervă au venit și acești bani. 

Statul nu a mai decontat ajutoarele pentru refugiații ucraineni de aproape șase luni. Prin urmare, în ultima ședință de guvern s-au alocat aproximativ 60 de milioane de lei pentru ajutoarele cuvenite ucrainenilor și, de asemenea, banii au fost luați din fondul de rezervă.

Acest fond de rezervă, potrivit legii, poate fi folosit pentru cheltuieli neprevăzute, cheltuieli de urgență. 

În momentul de față, din cauza deficitului bugetar și a faptului că statul se împrumută pentru a plăti pensii şi salarii, acest fond de rezervă este un instrument cu care guvernul ține sub control cheltuielile bugetare.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile