Antena 3 CNN Externe Instagram schimbă regulile şi impune noi setări şi restricţii pentru conturile adolescenților

Instagram schimbă regulile şi impune noi setări şi restricţii pentru conturile adolescenților

de Claudia Popovici    |   

Instagram a anunțat, marți, cea mai dramatică măsură de până acum pentru protejarea tinerilor utilizatori de pericolele de pe platforma sa, implementând noi setări pentru „conturile adolescenților” care vor face automat conturile adolescenților private și vor restricționa tipurile de conținut pe care acești utilizatori le pot vizualiza pe aplicație, scrie CNN. 

Schimbarea modului în care Instagram permite adolescenților să utilizeze platforma vine la aproape trei ani după ce „Facebook Papers” a adus pentru prima dată atenția asupra riscurilor pe care platforma le prezintă pentru tinerii utilizatori.

Noile restricții sunt, de asemenea, concepute pentru a încuraja adolescenții să adopte supravegherea parentală prin intermediul aplicației. Instagram va aplica automat noile setări pentru „conturi de adolescenți” tuturor utilizatorilor sub 18 ani. După actualizare, utilizatorii de 16 și 17 ani vor putea modifica manual aplicația pentru a reveni la setările preferate, dar utilizatorii de 13-15 ani vor trebui să obțină aprobatul părinților pentru orice astfel de schimbări.

Noile setări pentru „conturi de adolescenți” se bazează pe mai mult de 30 de instrumente de bunăstare și supraveghere parentală pe care compania mamă Meta le-a lansat în ultimii ani, cum ar fi „pauza” și restricțiile privind conținutul „neadecvat vârstei”, cum ar fi postările despre tulburările de alimentație. În ciuda acestor actualizări anterioare, compania a continuat să se confrunte cu critici pentru că a plasat prea multă responsabilitate pentru siguranță în mâinile părinților și, în unele cazuri, ale adolescenților înșiși. De exemplu, instrumentele de supraveghere parentală se bazau pe adolescenți să informeze părinții că sunt pe aplicație.

Un angajat Facebook a acuzat META că a ignorat avertismentele privind daunele în cazul adolecenţilor 

Presiunea asupra Meta de a face mai multe pentru a proteja adolescenții a crescut din nou după ce un nou angajat Facebook devenit denunțător, Arturo Bejar, a declarat într-o audiere a subcomisiei Senatei din noiembrie că cei mai importanți directori ai Meta, inclusiv CEO-ul Mark Zuckerberg, au ignorat avertismentele timp de ani de zile despre daunele aduse adolescenților pe platformele sale.

Documentele din procesele recente împotriva companiei au mai susținut că Zuckerberg a sabotat în mod repetat inițiativele de bunăstare a adolescenților, că Meta a refuzat în mod conștient să închidă conturile aparținând copiilor sub 13 ani și că compania a facilitat activitatea prădătorilor de copii.

La o audiere a Senatului din ianuarie, Zuckerberg și-a cerut scuze familiilor care au spus că copiii lor au fost afectați de rețelele sociale.

Meta spune că măsurile Instagram vin ca o soluție la îngrijorările părinților

Meta afirmă că cele mai recente schimbări vizează „să răspundă celor mai mari îngrijorări ale părinților: cu cine vorbesc adolescenții lor online, ce conținut văd și dacă timpul lor este bine gestionat.”

Actualizarea „conturilor adolescenților” înseamnă că conturile pentru utilizatorii sub 18 ani, atât noi cât și existente, vor fi setate automat pe privat și vor fi plasate în cele mai stricte setări de mesagerie. Revizuirea va permite utilizatorilor adolescenți să primească mesaje doar de la persoanele cu care sunt deja conectați.

Instagram va limita, de asemenea, cine poate eticheta adolescenții în fotografii sau să-i menționeze în comentarii doar la persoanele pe care le urmăresc. În plus, adolescenții vor fi plasați în cele mai restrictive setări de control al conținutului ale Instagram. Schimbarea limitează tipurile de conținut „sensibil” pe care adolescenții le pot vedea pe pagina Explore și în Reels, cum ar fi postările care promovează proceduri cosmetice.

Instagram a început deja să implementeze această strategie într-o manieră mai limitată la începutul acestui an.

Utilizatorii adolescenți vor primi, de asemenea, memento-uri de limitare a timpului care îi vor îndemna să părăsească aplicația după ce au petrecut 1 oră pe zi pe aplicație. Iar aplicația va trece în mod implicit în „modul de somn”, tăind notificările și trimițând răspunsuri automate la mesajele directe între orele 22:00 și 07:00.

Ţările unde Instagram va aplica măsurile pentru conturile adolescenţilor

Instagram intenționează să aplice schimbările pentru toate conturile adolescenților din anumite țări, inclusiv Statele Unite, începând de săptămâna viitoare.

Aplicația va adăuga, de asemenea, noi caracteristici la instrumentul de supraveghere parentală, permițând părinților să vadă ce conturi au fost recent contactate de adolescenții lor, să stabilească limite zilnice totale pentru utilizarea Instagramului de către adolescenți, să blocheze adolescenții de la utilizarea Instagramului noaptea sau în alte perioade specifice și să vadă subiectele de la care adolescenții lor au ales să vadă conținut pe aplicație.

Schimbările sunt așteptate să fie aplicate tuturor conturilor adolescenților din Statele Unite, Regatul Unit, Canada și Australia în termen de 60 de zile, înainte de a fi extinse și în alte țări mai târziu în acest an și anul viitor.

Dar eficacitatea unor schimbări poate fi afectată de un adevăr simplu: Meta nu are un mod sigur de a ști dacă este un părinte care supraveghează efectiv conturile adolescenților, mai degrabă decât, să zicem, un prieten mai mare. Meta nu efectuează verificări formale ale părinților, dar spune că se bazează pe semnale, cum ar fi data nașterii utilizatorului adult și câte alte conturi supraveghează, pentru a determina dacă ar trebui să fie permis să supravegheze contul unui adolescent, a declarat un purtător de cuvânt.

Meta spune că va folosi AI pentru a identifica adolescenții care au folosit date de naştere false

Meta a fost, de asemenea, criticată de mult timp pentru că nu a făcut mai mult pentru a preveni adolescenții să mintă despre vârsta lor atunci când își creează un cont nou pentru a ocoli restricțiile de siguranță.

Compania spune că implementează tehnologia inteligenței artificiale care va viza identificarea conturilor adolescenților care ar fi putut să listeze greșit o dată de naștere a unui adult.

Meta spune că noile caracteristici au fost dezvoltate în consultare cu Consiliul Consultativ pentru Siguranță, format din experți independenți în siguranța online și organizații, și un grup de consilieri tineri, precum și feedback din partea altor adolescenți, părinți și oficiali guvernamentali.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile