Antena 3 CNN Be EU Instagram şi Facebook, vizate de două investigaţii ale Comisiei Europene. Se verifică dacă minorii sunt protejaţi

Instagram şi Facebook, vizate de două investigaţii ale Comisiei Europene. Se verifică dacă minorii sunt protejaţi

Facebook și Instagram, platformele aflate sub coordonarea companiei Meta, fac obiectul a încă două investigații în temeiul Legii privind serviciile digitale (DSA). Se verifică dacă măsurile lor de protecție a minorilor online sunt conforme cu normele Comisiei Europene.

de Georgiana Adam    |   

Investigația se concentrează pe designul interfețelor online ale Facebook și Instagram, care ar putea "exploata slăbiciunile și lipsa de experiență a minorilor și ar putea provoca un comportament de dependență", precizează reprezentanţii Comisiei.

În plus, ancheta va verifica respectarea de către Meta a măsurilor de atenuare pentru a preveni accesul minorilor la conținuturi necorespunzătoare și a instrumentelor de verificare a vârstei utilizate de companie, care ar putea să nu fie rezonabile, proporționale și eficiente, notează Euronews.

În plus, Comisia va verifica dacă platformele au luat măsuri adecvate și proporționale pentru a asigura un nivel ridicat de confidențialitate, siguranță și securitate pentru minori în general.

"Suntem îngrijorați de faptul că Facebook și Instagram pot stimula dependența comportamentală și că metodele de verificare a vârstei pe care Meta le-a pus în aplicare în cadrul serviciilor lor nu sunt adecvate și vom desfășura acum o investigație aprofundată. Dorim să protejăm sănătatea mentală și fizică a tinerilor", a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru era digitală.

Un purtător de cuvânt al Meta a declarat pentru Euronews că protecția copiilor online este o provocare pentru industrie. 

"Ne dorim ca tinerii să aibă experiențe online sigure și adecvate vârstei lor și am petrecut un deceniu dezvoltând peste 50 de instrumente și politici menite să îi protejeze. Aceasta este o provocare cu care se confruntă întreaga industrie și așteptăm cu nerăbdare să împărtășim cu Comisia detalii despre activitatea noastră", a declarat acesta.

Ancheta vine după ce a analizat raportul de evaluare a riscurilor trimis de Meta în septembrie, anul trecut, și răspunsurile la solicitările oficiale anterioare ale Comisiei pentru informații, a precizat executivul UE.

Nu există o dată fixă la care investigațiile anunțate joi trebuie să fie încheiate, a declarat un oficial UE în cadrul unei conferințe de presă.

"Depinde de cât de cooperantă este platforma, nu avem niciun motiv să presupunem că au vreun motiv să nu fie cooperanți. În ceea ce privește protecția minorilor; vom merge cât mai repede posibil, dar astăzi este doar un prim pas", a spus oficialul.

La 30 aprilie, Facebook și Instagram au fost afectate de o anchetă separată privind instrumentele lor de combatere a dezinformării. 

Aceste investigații au loc în contextul în care luna trecută (22 aprilie) Comisia a deschis o anchetă similară în cazul TIkTok după ce platforma de socializare a lansat aplicația TikTok Lite în Franța și Spania.

Executivul UE a interogat aplicația de partajare de videoclipuri cu privire la potențialul său impact asupra sănătății mintale a utilizatorilor, în special în ceea ce privește posibila stimulare a unui comportament adictiv. Ca răspuns, TikTok a declarat că va opri voluntar lansarea aplicației Lite pentru moment.

John Evans, comisarul pentru servicii digitale din cadrul autorității irlandeze de reglementare în domeniul mass-media, Coimisiún na Meán, a declarat că nu există o perioadă de grație pentru ca platformele online să se conformeze la DSA.

La Dublin se află 13 dintre cele 23 de platforme online foarte mari (VLOP) și motoare de căutare care au fost desemnate până în prezent de Comisie în temeiul DSA, printre care Google, TikTok și Meta.

"Dacă detectăm o încălcare, trebuie să ne ocupăm imediat de aceasta, aceasta este strategia", a declarat Evans. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile