Antena 3 CNN Actualitate "O înșelăciune în masă!" | Locatarii care și-au montat repartitoare și-au luat o mare țeapă. Motivul pentru care au ajuns să plătească aproape dublu față de cei necontorizați

"O înșelăciune în masă!" | Locatarii care și-au montat repartitoare și-au luat o mare țeapă. Motivul pentru care au ajuns să plătească aproape dublu față de cei necontorizați

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 20:20 10 Ian 2024 Modificat la 09:33 11 Ian 2024

Mai mult de jumătate dintre cei care și-au instalat deja aceste dispozitive de contorizare a căldurii au constatat că au plătit mai mult decât cei fără repartitoare.

Informația provine de Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, FAPR.

"Circa 60% din proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult la căldură decât cei din blocurile fără repartitoare, ceea ce este absurd din toate punctele de vedere. Paradoxul constă în faptul că acești proprietari nu știu că sunt înșelați lună de lună, ei plătind, aproape dublu cu ochii închiși ceea ce, practic, nu au consumat.

La nivelul României este vorba despre circa 500.000 oameni înșelați lunar. O înșelăciune în masă pe care funcționarii statului o întrețin și o susțin", a scris Opaina pe contul său de Facebook.

El a atașat un tabel care detaliază cheltuielile într-un astfel de caz concret.

Șoc în blocuri….unele blocuri! 60% din proprietarii cu repartitoare plătesc mai mult la căldură, respectiv întreținere,...

Publicată de Radu Opaina pe Luni, 8 ianuarie 2024

Într-o declarație pentru presa națională, Opaina, fost director RADET, a explicat cum funcționează înșelătoria.

"Unii închid repartitoarele și se încălzesc de la vecini, prin pereți, prin țevile care trec prin apartamente sau cu gazele de la aragaz din instalația comună. Aceste costuri nu se regăsesc în factura de căldură a apartamentului care închide caloriferele, ci în factura tuturor celorlalți vecini. În acest fel, unii plătesc foarte puțin sau chiar deloc, în timp ce costurile celorlalți cresc. Mai exact, unii plătesc pentru ceilalți", a detaliat el.

Opaina a mai spus că majoritatea repartitoarelor din piață sunt de foarte proastă calitate, fiind, în schimb, foarte scumpe, la nivelul a aproximativ 750 de lei pentru un apartament cu patru camere.

Radu Opaina: "Să vedeți discuții când o să vină întreținerea pe ianuarie și februarie!"

Președintele FAPR a estimat că o contorizare individuală ar avea sens dacă legea ar specifica o temperatură minimă în casele consumatorilor. În plus, ar trebui să nu existe posibilitatea de a închide circuitul agentului termic prin calorifere.

"Abia a venit frigul, dar să vedeți discuții când vor veni facturile pentru ianuarie și februarie", a conchis Radu Opaina.

Într-o postare ulterioară, el i-a sfătuit pe consumatorii păgubiți prin repartitoare să se adreseze ANRE.

"Ar fi extraordinar dacă cei care au suferit și încă suferă din cauza repartitoarelor ar trimite o sesizare/reclamație la anre@anre.ro. Simplu și foarte eficient! A.N.R.E. este principala instituție de stat răspunzătoare de ceea ce se întâmplă acolo unde sunt montate repartitoare. Putem schimba situația în bine dacă funcționarii publici vor fi obligați în forță să își facă treaba!", se spune în postarea menționată.

Cei care au suferit și încă suferă din cauza repartitoarelor ar fi extraordinar dacă ar trimite o sesizare/reclamație la...

Publicată de Radu Opaina pe Miercuri, 10 ianuarie 2024
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole