Antena 3 CNN Mediu Biodiversitate Insecta care face prăpăd în culturile din România. Trucul prin care poți scăpa de ea

Insecta care face prăpăd în culturile din România. Trucul prin care poți scăpa de ea

Ioana Mircea
1 minut de citit Publicat la 22:51 26 Mai 2024 Modificat la 22:52 26 Mai 2024

Agricultorii din România se confruntă cu o provocare majoră în protejarea culturilor lor, în special a lucernei, din cauza unei insecte greu de combătut - gărgărița frunzelor de lucernă. Această insectă este capabilă să distrugă întregi culturi, iar lupta împotriva ei este deosebit de dificilă.

Gărgărița frunzelor de lucernă își face simțită prezența mai ales primăvara, când începe să devoreze frunzele de lucernă, lăsând în urmă doar scheletele plantelor. Aceasta nu doar se hrănește cu frunzele, dar și depune ouă pe plante, iar larvele continuă să consume planta pe măsură ce se dezvoltă.

Insecta se dezvoltă rapid și hibernează în sol pe timpul iernii, ieșind la suprafață odată cu creșterea temperaturilor. În lunile de vară, iunie și iulie, gărgărița este cea mai activă, atacurile sale asupra culturilor durând aproximativ o lună, după care intră în diapauză estivală și, ulterior, în hibernare.

În afara sezonului estival, pagubele provocate de gărgăriță sunt minore, insecta continuând să se hrănească cu diverse frunze fără a distruge în întregime cultura.

Combaterea gărgăriței frunzelor de lucernă este o sarcină dificilă pentru agricultori, care de obicei recurg la insecticide. Cu toate acestea, opțiunile omologate de pesticide sunt din ce în ce mai puține. Soluțiile disponibile sunt adesea puternice și necesită măsuri de precauție:

  1. Agricultorii trebuie să se asigure că în preajma lucernei nu sunt pomi pentru a evita contaminarea acestora în cazul unui vânt.
  2. Între aplicarea soluțiilor, în general piretroizi de sinteză, și prima coasă trebuie să treacă o anumită perioadă de timp.

Pentru cei care preferă să evite utilizarea pesticidelor, o alternativă este cosirea timpurie a lucernei.

Agricultorii rămân vigilenți și adaptați în fața acestei amenințări persistente, încercând să protejeze culturile și să mențină producțiile cât mai bogate, potrivit revista-ferma.ro.

Etichete: culturi agricole
Citește mai multe din Biodiversitate
» Citește mai multe din Biodiversitate
TOP articole