Antena 3 CNN Actualitate Inedit O insectă din SUA a ajuns în zona Copou, din Iași. "Nu are venin sau otravă, nu muşcă"

O insectă din SUA a ajuns în zona Copou, din Iași. "Nu are venin sau otravă, nu muşcă"

O insectă originară din America de Nord a fost surprinsă, recent, de un ieșean pe o plasă de țânțari.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Un exemplar rar al unei specii de croitor originar din America de Nord a fost văzut în zona Copou, din Iaşi. Entomologul Alexandru Pintiloaie a declarat pentru "Ziarul de Iași" că "Red-headed ash borer" sau "Neoclytus acuminatus" a fost văzut prima oară în țara noastră în urmă cu peste 20 de ani şi în ultimii ani specia s-a extins.

"Este o specie de croitor originară din America de Nord, dar stabilită la momentul actual și în cateva țări din Europa, inclusiv România. La noi, primul exemplar a fost găsit în 2002, în vestul țării, dar în ultimii ani specia s-a extins și e prezentă în mai multe zone din România, inclusiv în Pârcovaci, Hârlău, din județul Iași.

Prin urmare, era doar o chestiune de timp să ajungă și la noi în oraș, în zona urbană", a declarat specialistul din cadrul Stațiunii de Cercetare Agigea.

Larva se hrănește cu lemn

Astfel de insecte pot transforma duramenul (partea centrală a trunchiului unui arbore - n.red.) aproape complet în pulbere. În Carolina de Nord apar și câte trei generații pe an.

Gândacii adulți își fac apariția pe măsură ce vremea se încălzește, adică primăvara, și sunt activi până când vremea se răcește, toamna. 

"Nu are venin sau otravă, nu mușcă, e complet inofensiv", mai spune entomologul Alexandru Pintiloaie. 

În Europa încă nu se consideră că acești croitori ar avea vreun impact negativ asupra ecosistemelor.

Pentru om nu reprezintă absolut niciun pericol.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile