Antena 3 CNN Economic INS revizuieşte pe plus creşterea economică la nouă luni la 1,4%

INS revizuieşte pe plus creşterea economică la nouă luni la 1,4%

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 10:35 07 Dec 2023 Modificat la 10:35 07 Dec 2023

Comparativ cu datele anunţate la începutul lunii noiembrie, Institutul Naţional de Statistică a revizuit în sens pozitiv rata de creştere a PIB, de la 1,1% la 1,4%, odată cu revizuirea evoluției din trimestrul trei.

Calculat la serie ajutată sezonier, PIB la nouă luni a crescut cu 2,2%.

În trimestrul trei, economia a avut un avans de 0,9% față de trimestrul doi (revizuit de la 0,4%) şi cu 1,1% față de trimestrul trei din 2022 (revizuit de la 0,2%).

Pe secţiuni, cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei, al căror volum s-a majorat cu 2,8%, au contribuit cu 1,7% la creşterea PIB, iar consumul administraţiilor publice, al căror volum s-a majorat cu 6,9, a avut o participatie de 0,7% la creşterea PIB.

În afară de consum, o contribuție pozitivă la creşterea economiei, de 2,8%, au avut investițiile (formarea brută de capital fix), al căror volum s-a majorat cu 10,7% în ianuarie-septembrie 2023.

De asemenea, un impact pozitiv a fost înregistrat de exportul net (+1,3%), consecinţă a scăderii volumului exporturilor de bunuri şi servicii cu 0,6% corelată cu o reducere mai pronunţată a volumului importurilor de bunuri şi servicii (-3,2%).

În schimb, variația stocurilor a avut un impact negativ de -4,9% la creşterea PIB. 

Variaţia stocurilor reprezintă diferenţa între valoarea stocurilor achiziţionate de o societate şi valoarea celor disponibilizate.

Din punct de vedere valoric, PIB la 9 luni este estimată la 1.130 miliade lei preţuri curente, pe serie brută, şi 1.185 miliarde lei, pe serie ajutată sezonier.

Pe categorii de resurse, contribuţii pozitive la creşterea economiei au avut:

- Agricultura, silvicultura şi pescuitul (+0,3%), cu o pondere de 5,9% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate a crescut cu 5,0%

- Construcţiile (+0,3%), cu o pondere de 4,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 7,4%;

- Informaţiile şi comunicaţiile (+0,3%), cu o pondere de 7,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 4,6%;

- Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,2%), cu o pondere de 18,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 1,2%;

- Tranzacţiile imobiliare (+0,2%) cu o pondere de 7,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 2,0%;

- Activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,2%) cu o pondere de 7,6% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 3,4%;

- Activităţile de spectacole, culturale şi recreative; reparaţiile de produse de uz casnic şi alte servicii (+0,2%) cu o pondere de 2,9% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5,5%;

- Administraţia publică şi apărarea; asigurările sociale din sistemul public; învăţământul; sănătatea şi asistenţa socială (+0,1%) cu o pondere de 13,2% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 1,0%.

O contribuţie pozitivă la creşterea PIB au avut-o impozitele nete pe produs (+0,2%), acestea înregistrând o creştere a volumului lor cu 2,2%.

Pe de altă parte, industria a avut o contribuţie negativă (-0,6%), cu o pondere de 21% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate a scăzut cu 2,7%, potrivit zf.ro.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole