Antena 3 CNN Actualitate INOVALIMENT, singurul târg dedicat exclusiv cercetării alimentare din România

INOVALIMENT, singurul târg dedicat exclusiv cercetării alimentare din România

Alin Tarnovschi
1 minut de citit Publicat la 11:38 23 Noi 2021 Modificat la 11:38 23 Noi 2021

Peste 40 de cercetători își vor prezenta lucrările și proiectele. Târgul INOVALIMENT are loc online, până pe 26 noiembrie, iar participarea este gratuită.

Dedicat exclusiv cercetării alimentare din România, târgul INOVALIMENT aduce în prim plan cele mai noi cercetări care privesc alimentaţia viitorului.

Scopul târgului este de a promova inovaţiile din domeniul alimentar, precum şi conectarea acestora cu mediul de bussiness.

"Noutatea ediţiei o constituie segmentul proteinelor alternative, iar acest lucru se întâmplă în contextul în care anul 2021 a însemnat includerea ca fiind sigure pentru consumul uman a proteinelor alternative obţinute din insecte", a declarat Lăcrămioara Frăsineanu, managerul proiectului.

Prima zi a conferinţelor a fost dedicată rolului nutriţiei în longevitate.

Unul dintre cei mai cunoscuţi experţi la nivel internaţional, dr. Mihai Niculescu, a evidenţiat importanţa pe care o are relaţia dintre gene şi alimentaţie.

"Nutrigenetica este un domeniu care studiază modul în care ni se potrivesc anumite cantităţi de nutrienţi sau anumite tipuri de alimente cu propria structură genetică şi în acest sens nutrigenetica şi testarea nutrigenetică contribuie la stabilirea unei alimentaţii cât mai aproape de optim pentru ceea ce îi trebuie fiecăruia", a explicat dr. Niculescu.

Testele nutrigenomice permit o alimentaţie o alimentaţie personalizată în funcţie de ADN-ul fiecărui individ.

"Informaţiile aduse de testele nutrigenomice sunt informaţii referitoare la aportul de minerale şi vitamine, informaţii referitoare la prevenţia pe care trebuie să o abordăm în cursul vieţi noastre, din toate punctele de vedere", a precizat geneticianul Adina Trandafir.

Specialiştii au arătat că medicina de precizie poate contribui la o abordare nouă a bolilor cardio-vasculare, care în prezent constituie cauza numărul unu a mortalităţii în România.

Astfel, cercetarea în domeniul alimentar trebuie să ţină cont de aceste noi descoperiri.

"Noi trebuie să identificăm prin inovaţie un model adaptat la specificul local în care, sigur, trebuie să putem să fim capabili să evaluăm această componentă care nu se schimbă, cea genetică", a declarat Marius Geantă, specialist în medicină de precizie.

Evenimentul INOVALIMENT este organizat de Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României în parteneriat cu Facultatea de Ştiinţe şi Inginerie a Alimentelor din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi, Facultatea de Ştiinţă şi Tehnologie a Alimentelor din cadrul Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca şi Forumul Inventatorilor Români.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole