Antena 3 CNN Actualitate O inițiativă românească revoluționează conceptul de „spațiu de lucru al viitorului”. Cum ar putea arăta birourile post-pandemie

O inițiativă românească revoluționează conceptul de „spațiu de lucru al viitorului”. Cum ar putea arăta birourile post-pandemie

Amenajarea unei camere de carantină cu acces separat de intrarea principală în imobil, spații de depozitare de urgență, destinate materialelor de protecție, folosirea unor echipamente performante pentru filtrarea aerului la un nivel fără precedent al purității, pereți acoperiți de vopsea antibacteriană, monitorizarea și ajustarea permanentă a parametrilor de siguranță sanitară sunt doar câteva dintre elementele cheie care ar putea alcătui imaginea de ansamblu a clădirilor din parcurile de birouri în perioada post-pandemie.

de Georgiana Adam    |   

Ele se regăsesc în IMMUNE Building Standard™, o inițiativă românească ce revoluționează conceptul de „spațiu de lucru al viitorului”.

În trecut, una dintre principalele preocupări ale deținătorilor de companii era stimularea angajaților prin recompense financiare, acordare diverselor facilități, politici de promovare, pentru ca ei să fie mai productivi. Odată cu pandemia provocată de noul tip de coronavirus, accentul s-a mutat spre zona de securitate sanitară și spre nevoia de a crea un mediu de lucru cât mai sigur. Cum munca remote nu poate fi o soluție pentru toate domeniile de activitate și, oricum, nevoia interacțiunii directe nu poate fi satisfăcută pe deplin de comunicarea online, găsirea unor soluții pentru întoarcerea în siguranță la birou a devenit o necesitate. Practic, vorbim despre implementarea de strategii de afaceri durabile, prin care se creează un impact pozitiv pentru oameni și societate.

Din această perspectivă, responsabilitatea nu revine doar autorităților statului, ci și oamenilor implicați direct în domeniul imobiliar, prin inițiative proprii. Cel mai recent exemplu este IMMUNE™, un standard ce cuprinde peste 120 de măsuri inovatoare de protecție sanitară, creat de Genesis Property la inițiativa antreprenorului român , fondator și președinte al companiei de investiții și dezvoltări imobiliare ce deține două parcuri de birouri de clasa A în București, cu o suprafață de peste 150.000 mp.

Conceput ca o platformă open source și inspirat din standardele de igienă aplicate în unitățile spitalicești, IMMUNE Building Standard™ a fost pus la punct cu ajutorul a peste 20 de experți din diferite domenii de activitate, precum sănătate, tehnologie, inginerie, facility management, construcții și arhitectură. Standardul IMMUNE™, care se referă la toate etapele existenței unei clădiri într-un parc de birouri, de la proiectare și până la administrarea acesteia, a fost lansat global în sistem open source și a atras atenția presei internaționale, numindu-l „o fereastră către biroul post-pandemie”. Totodată, mai multe entități profesionale din domeniul dezvoltării imobiliare, al tehnologiei și al facility managementului din S.U.A., Europa, U.A.E. și Asia și-au exprimat interesul pentru colaborare în vederea implementării pe viitor a măsurilor recomandate, cu scopul creșterii gradului de siguranță al mediului construit.

Așadar, IMMUNE Building StandardTM poate fi considerat un punct de referință pentru încurajarea abordării Healthy by Design pe piața imobiliară comercială și nu numai, bazându-se pe cercetări științifice care evaluează reziliența unei clădiri la provocări de tip pandemic, așa cum este COVID-19, esențială pentru sănătatea angajaților nu numai în actualul context, ci și după ce el nu va mai exista. Din acest punct de vedere, este important de știut că, dat fiind faptul că nu știm ce ne rezervă viitorul și că este bine să fim pregătiți pentru orice situație similară, standardul IMMUNETM este într-o continuă dezvoltare și poate fi îmbunătățit în funcție de nevoile care apar sau se modifică în timp.

„Așa cum ne îmbunătățim sistemul imunitar, tot așa ar trebui să consolidăm și imunitatea clădirilor noastre, regândind modul în care sunt proiectate, construite, întreținute și conduse. Sperăm că standardul IMMUNETM va deveni un standard obligatoriu prin lege, în același mod în care procedura împotriva incendiilor este un imperativ pentru buna funcționare a oricărei clădiri din lume”, explică Liviu Tudor, care este și președinte al RABO, respectiv al EPF din Bruxelles (European Property Federation), nevoia implementării unor măsuri pentru sănătatea angajaților, așa cum sunt și cele propuse de IMMUNE Building Standard™.

Metodele inovatoare de protecție sanitară sunt în curs de implementare în clădirea H3 din parcul de birouri West Gate, deținut de compania Genesis Property. Este important de reținut faptul că există și un sistem de evaluare a măsurilor implementate și că acordarea calificativelor IMMUNETM nu se face în raport cu întregul parc de birouri, ci pentru fiecare clădire în parte.

Un evaluator autorizat, cu expertiză în domeniul proiectării, dezvoltării și certificării durabile a clădirilor va evalua și va atribui fiecărei proprietăți analizate una dintre cele trei etichete IMMUNETM: Puternic (3 stele), Solid (4 stele) sau Rezistent (5 stele). Acestea se bazează pe numărul de puncte obținute de clădirea respectivă în timpul evaluării oficiale. Procesul de evaluare și certificare IMMUNE™ este desfășurat de BuildGreen, companie independentă care a contribuit la dezvoltarea standardului IMMUNE™ și care oferă servicii de evaluare și certificare a clădirilor de birouri după standardele BREEAM, LEED, EDGE și WELL.

Compania internațională de consultanță și construcții Mace a obținut prima certificare din lume pentru sediul său central din City of London. Clădirea de birouri din centrul istoric și principalul district de business al Londrei a obținut o etichetă IMMUNE™ Solidă (Powerful, 4 stele), iar certificatul și placheta IMMUNE™ Powerful au fost înmânate echipei Mace în urma unei ceremonii care a avut loc la începutul lunii decembrie.

Prima clădire care va fi certificată la cel mai înalt nivel - IMMUNE™ Resilient, 5 stele - chiar în perioada următoare, va fi clădirea H3 din West Gate Business District, ocupată integral de Ericsson, unde măsurile prevăzute de standard sunt deja în curs de implementare.

Proiectul IMMUNE™, inițiat în aprilie 2020, a presupus o investiție ce depășește un milion de dolari pentru cercetare și dezvoltare. Aderarea și conformarea cu toate măsurile din pachet vor implica, desigur, anumite costuri, însă prețul este unul mic comparativ cu beneficiile pe care le oferă pe termen lung în ceea ce privește o mai bună protecție față de agenții patogeni, diminuarea temerilor și generarea încrederii în relațiile dintre proprietari, chiriași, angajatori și angajați. Standardul este dedicat, în principal, clădirilor de birouri, însă va putea fi adaptat și pentru clădiri cu alte funcționalități, precum HORECA, comerț cu amănuntul, educație și chiar spațiile de locuit.

„Oamenii normali nu știu că totul este posibil”, spunea Winston Churchill, iar pandemia de COVID-19 ne-a demonstrat că ceea ce până nu de mult era imposibil, astăzi, este posibil și că adaptabilitatea este esențială pentru a reuși, mai ales în mediul de business, puternic lovit în ultima vreme. Din această perspectivă, proiectele inovatoare și îndrăznețe, care să ofere o siguranță sporită în ceea ce privește sănătatea angajaților și nu numai, pot fi cheia pentru a face față provocărilor actuale, dar și celor care vor veni.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile