Sute de milioane de oameni din lumea întreagă nu au acces la apă potabilă, majoritatea dintre ei trăind în zone rurale, informează miercuri un nou raport al organizaţiei caritabile internaţionale WaterAid, dat publicităţii de Ziua mondială a apei, relatează DPA.
„Astăzi 663 de milioane la nivel global nu au acces la apă potabilă şi marea lor majoritate - 522 de milioane - trăiesc în zone rurale”, potrivit raportului „Wild Water”.
Papua Noua Guinee, Mozambic, Madagascar sunt printre ţările cu situaţia cea mai grea din acest punct de vedere, dar şi printre cele 20% dintre naţiunile lumii care sunt cele mai vulnerabile la schimbarea climatică şi cele mai puţin pregătite să se adapteze, se menţionează în raport.
Nu mai puţin de 67% din populaţia rurală a naţiunii insulare din Oceanul Pacific Papua Noua Guinee trăieşte fără să aibă acces la apă potabilă sigură. Asta înseamnă nu mai puţin de 4,4 milioane de oameni dintr-o populaţie de 7,2 milioane care nu au acces la apă curată în această ţară.
În Madagascar 10,2 milioane de persoane din zone rurale, dintr-o populaţie totală de 22 de milioane, se luptă să găsească apă potabilă.
În Mozambic 11,5 milioane de persoane, dintr-o populaţie de 22,9 milioane în total, nu au acces la apă potabilă. Ţara cu cea mai mare proporţie a populaţiei rurale care nu are acces la apă potabilă este Angola, unde aceasta se ridică la 71%. Ţara cu a cincea economie a Africii are o populaţie de 22,8 milioane de locuitori, din care 12,7 milioane trăiesc în zone rurale.
India, care este una dintre economiile cu cea mai mare viteză de creştere din lume şi ţara în care locuieşte 17% din populaţia lumii (1,2 miliarde), are 63,4 milioane de oameni în zonele rurale fără acces la apă potabilă, cel mai mare număr de oameni aflaţi într-o astfel de situaţie într-o singură ţară din lume.
Potrivit raportului, China, care are o populaţie de 1,4 miliarde de oameni - cea mai mare din lume - are 43,7 milioane de oameni care trăiesc fără apă potabilă în zonele rurale.