Tămâia naturală este obținută din scoarța unor specii de arbuști din Yemen, Oman, India, Somalia și Etiopia, iar prin încălzire, emană un miros pătrunzător, fiind folosită în biserică și în cadrul ceremoniilor religioase.
Potrivit sudiilor, pe lângă rolul pe care îl îndeplinește în timpul slujbelor, tămâia are efecte benefice asupra sănătății, fiind un adevărat leac pentru anumite boli.
Totuşi, mare atenţie la diferenţa dintre tămâia naturală şi cea sintetică. În prezent, tămâia vândută în biserici sau în magazine ori supermarketuri este sintetică şi este toxică dacă este consumată.
Tămâia naturală, cea găsită în magazinele naturiste ori în plafare, este cea care, consumată pe stomacul gol, timp de o săptămână, poate ameliora astmul, bronșita sau laringita.
De asemenea, tămâia naturală are și alte efecte benefice asupra organismului, precum: reducerea anxietății și a stresului, reglarea sistemului nervos, stimularea sistemului imunitar, corectarea problemelor digestive, îmbunătățirea aspectului pielii și reducerea inflamației gingiilor.
În plus, tămâia naturală are proprietăți anticancerigene, antiinflamatorii și analgezice, putând fi folosită pentru ameliorarea duderilor cauzate de artrită sau reumatism, potrivit sfatulmedicului.ro.
Cu toate acestea, tămâia funcționează ca un remediu pentru anumite afecțiuni doar dacă este naturală, însemnând că trebuie să fie semitransparentă și nu trebuie să fie acoperită de un praf albicios.
Tămâia sintetică, vândută în biserici şi în magazine, nu poate fi consumată pentru că prezintă un risc ridicat de toxicitate. Astfel doar tâmăia naturală, cunoscută şi sub numele de Boswellia după numele arborelului care o produce, poate fi consumată şi are anumite efecte benefice asupra organismului.