Antena 3 CNN Coronavirus Înghesuială la slujba de Buna Vestire. Credincioșii s-au îngrămădit pentru a asculta predica, fără să țină cont de distanțare

Înghesuială la slujba de Buna Vestire. Credincioșii s-au îngrămădit pentru a asculta predica, fără să țină cont de distanțare

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 12:23 25 Mar 2021 Modificat la 13:42 25 Mar 2021

Enoriaşii nu au avut acces în interiorul clădirii, iar slujba s-a ţinut pe o platformă în curtea bisericii bucureștene.

Slujbă cu zeci de oameni şi la Tulcea, oficiată de Arhiepiscopul Tomisului. Acolo însă, oamenii au intrat în interiorul lăcaşului de cult.

Buna Vestire, 25 martie. Prima dezlegare la peşte din postul Paştelui - Ziua în care nu trebuie să ne certăm

Buna Vestire este o sărbătoare cu dată fixă, 25 martie, de la care până la Crăciun, când Fecioara Maria l-a născut pe Iisus, sunt exact nouă luni. Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre ocaziile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte.

În ziua Bunei Vestiri este marcat momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, crescută în templu până la 15 ani şi apoi dată în tutela lui Iosif, căci părinţii ei muriseră, a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe fiul său şi a primit înştiinţare prin Arhanghelul Gavriil.

Locul unde se crede că Fecioara Maria a primit vestea că va naşte pe Iisus este în prezent ocupat de biserica Bunavestire din Nazaret, un lăcaş de cult catolic modern, construit pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor.

Aici se află o grotă ce poate fi vizitată de pelerini, unde Fecioara Maria ar fi fost înştiinţată de Arhanghelul Gavriil că îl va naşte pe Mântuitor. Biserica este decorată cu mozaicuri ale Fecioarei donate bisericii de comunităţi creştine din întreaga lume, inclusiv din România.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre ocaziile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte

Buna-Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului. Data acestei sărbători a oscilat la început. Astfel, unii o celebrau în ajunul Bobotezei (5 ianuarie), iar în unele Biserici din Apus, ca cele din Spania, Galia şi Milano, Buna-Vestire s-a sărbătorit la 18 decembrie.

Părintele profesor Ene Branişte susţine că sărbătoarea a fost introdusă la Roma de Papa Leon al II lea (681-683), la început ca o sărbătoare locală şi cu denumirea de sărbătoare a aşteptării Naşterii Domnului, dar variaţia datei ei a durat în Apus până în sec. XI, când data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică de atunci. Numai la armeni Buna-Vestire se prăznuieşte pe 7 aprilie, în raport cu data veche a sărbătorii Naşterii Domnului (6 ianuarie).

Citește mai multe din Coronavirus
» Citește mai multe din Coronavirus
TOP articole