Antena 3 CNN Actualitate Informații cruciale despre începutul școlii. Nelu Tătaru, anunțul așteptat de toți părinții

Informații cruciale despre începutul școlii. Nelu Tătaru, anunțul așteptat de toți părinții

Laura Dinu
4 minute de citit Publicat la 12:13 19 Aug 2020 Modificat la 12:13 19 Aug 2020

Trebuie să ne gândim la siguranța elevilor și a personalului didactic”, a declarat, în urmă cu scurt timp, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

Sunt un set de reguli atât pentru activitatea în școală, cât și pentru pauze, pentru ce ar trebui să facă corpul didactic, ce ar trebui să facă acea medicină școlară în cadrul unui triaj observațional și un triaj epidemiologic. 

Acel triaj observațional sau acel triaj epidemiologic pe care îl face părintele acasă trebuie adus la cunoștință la tot ce înseamnă medicină școlară sau învățătorului sau profesorului care gestionează acel grup de copii. 

Noi trebuie să ne gândim la sănătatea întregii clase și întregului grup de elevi care se prezintă în acel moment la școală”, a adăugat Nelu Tătaru. 

Elevii vor fi primiţi la şcoală, din 14 septembrie, doar cu declaraţie pe propria răspundere semnată de părinţi

Elevii care merg la şcoală din 14 septembrie vor fi primiţi la ore, doar dacă părinţii semnează o declaraţie pe proprie răspundere. În caz contrar, copiii nu vor intra în clase, după cum se arată în Ghidul cu normele sanitare publicat, marți seara, de Ministerul Sănătății. 

Potrivit documentului, "declarația condiționează primirea copilului în colectivitate la începutul fiecarui ciclu de prezență fizică în spațiul școlar și va fi prezentată la triajul epidemiologic la intarea în unitate".

Declaraţia pe proprie răspundere cu care elevii pot intra la ore

În formularul-tip, părinții trebuie să declare că, în ultimele două săptămâni, copilul nu a avut semnele specifice unei afecţiuni cu potenţial infecţios (febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree, etc), nu a fost diagnosticat cu COVID-19 şi nici nu a intrat în contact cu vreo persoană testată pozitiv pentru această afecțiune.

De asemenea, părinţii se angajează să nu aducă copilul la şcoală dacă acesta are simptomele menţionate anterior - febră, tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăți de respirație, diaree, vărsături, rinoree etc.

Totodată, după cum se arată în declarație, acolo apare menţionată și situația în care școala se va întrerupe și elevii vor reveni la cursuri.

"Menționez că, în perioada suspendării cursurilor școlare, elevul nu a avut nicio problemă de sănătate" sau "a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical. Anexez o copie a documentelor medicale corespunzătoare (scrisoare medicală sau bilet de ieșire din spital)".

Sfaturi utile pentru părinții

De asemenea, în draftul Ordinului pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare şi de protecţie în unităţile de învăţământ în perioada pandemiei COVID-19, publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, mai apar şi recomandări pentru părinți, pentru limitarea pe cât posibil a îmbolnăvirii.

Sfaturi utile pentru părinții:

- Vorbiți cu copilul despre cum acesta se poate proteja pe el, dar și pe cei din jur împotriva infecției cu noul coronavirus;

- Explicați-i copilului că, deși școala se redeschide, viața de zi cu zi nu va fi la fel ca înainte, deoarece trebuie să avem grijă de noi și să evităm răspândirea infecției;

- Acordați atenție stării mentale a copilului și discutați cu el despre orice modificări ale stării lui emoționale;

- Învățați-vă copilul cum să se spele pe mâini corespunzător și vorbiți cu acesta despre cum respectăm sfaturile generale cu privire la o igienă corespunzătoare și la păstrarea distanței;

- Învățați-vă copilul să se spele pe mâini: atunci când ajunge la școală, când se întoarce acasă, înainte și după servirea mesei, înainte și după utilizarea toaletei și ori de cate ori este necesar;

Învățați-vă copilul cum să poarte corect masca de protecție și explicați-i importanța și necesitatea purtării acestei;

Nu beţi după alte persoane şi curățați zilnic acasă obiectele de uz frecvent 

Sfătuiți-vă copilul să nu consume în comun mâncarea sau băuturile și să nu schimbe cu alți elevi obiectele de folosință personală (atenție la schimbul de telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc). De exemplu, nu oferiţi nimic de mâncat sau de băut întregii grupe/clase la ziua de naștere sau cu alte ocazii;

Curățați/dezinfectați zilnic acasă obiectele de uz frecvent ale copilului (telefon, tabletă, computer, mouse etc);

Evaluați zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la școală;

În situația în care copilul are febră, simptome respiratorii (tuse, dificultăți în respirație), diaree, vărsături, contactați telefonic medicul de familie sau serviciile de urgență după caz și nu duceți copilul la școală;

- În cazul în care copilul se îmbolnăvește în timpul programului (la școală), luați-l imediat acasă și contactați telefonic medicul de familie sau serviciile de urgență după caz;

- Este nevoie ca părinții să conștientizeze cât este de importantă izolarea la domiciliu și netrimiterea în colectivitate a copiilor cu cel mai mic semn de boală infecto-contagioasă;

- Părinții / aparținătorii nu vor avea acces în curtea unității de învățământ și nu vor însoți copiii în clădirea acesteia, cu excepția cazurilor speciale, pentru care există aprobarea conducerii școlii.

În situaţia în care elevul nu merge la şcoală din cauza COVID sau a suspiciunilor de infectare cu coronavirus, părinții au obligația să anunțe unitatea de învățământ despre cauzele absenţei: 

- Elevul prezintă simptome specifice;
- Elevul a fost diagnosticat cu SARS-Cov2;
- Elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS-Cov2 și se află în carantină.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole