Dr. Lucian Dorobanţu, Vicepreşedintele Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară: "Există obiceiuri cum ar fi fumatul, consumul de alcool, obezitatea, sedentarismul, care sunt încetăţenite încă de la vârste fragede, şi atunci sigur că apar şi bolile cardiovasculare mult mai devreme.Unul dintre cei mai tineri pacienţi pe care i-am operat a fost un pacient de 32 de ani care avusese deja 3 infarcte acute de miocard fără o cauză organică, fără tulburări de coagulare, fără alte cauze în afară de obiceiurile respective, fumat excesiv. Să nu fumăm, să facem sport, să ne controlăm greutatea, tensiunea arterială, atunci când avem hipertensiune, şi chiar în absenţa hipertensiunii, să mergem regulat la medicul cardiolog."
Expertul îţi spune şi că, atunci când simţi durere foarte puternică în piept care depăşeşte 20 de minute, trebuie să suni la 112!
Dr. Lucian Dorobanţu: Foarte mulţi pacienţi ştiu aceste dureri şi dacă depăşeşte jumătate de oră trebuie să anunţe salvarea, dacă e prima durere cu atât mai mult, pentru că, dacă se produce de la prima durere un infarct, este periculos, acest lucru putându-se solda cu complicaţiii mecanice ale infarctului de miocard. Ruptura valvelor, se pot întâmpla foarte multe complicaţii fatale.