Antena 3 CNN Economic Măsură dramatică, pe fondul crizei generate de războiul din Ucraina | Problema va ajunge pe buzele persoanelor din toată lumea

Măsură dramatică, pe fondul crizei generate de războiul din Ucraina | Problema va ajunge pe buzele persoanelor din toată lumea

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 11:12 29 Apr 2022 Modificat la 11:17 29 Apr 2022

Este vorba despre decizia Indoneziei, care a interzis complet exporturile de ulei de palmier.

Acest ingredient se regăsește în numeroase produse de uz curent, între care alimentele și cerneala, dar și în articolele de igienă și întreținere, precum săpunul și rujul de buze.

Pasul făcut de această țară amplifică impactul războiului din Ucraina, care a provocat haos pe piața globală a uleiului.

Ucraina și Rusia asigură aproape 80% din piața livrărilor mondiale de ulei.

Președintele indonezian spune că țara rămâne fără ulei de gătit

Președintele indonezian, Joko Widodo, a declarat că interdicția va fi ridicată atunci când cererea locală de alimente de bază va fi acoperită.

El a calificat drept "ironic" faptul că Indonezia a ajuns să aibă dificultăți în aprovizionarea cu ulei de gătit.

Producția de ulei de palmier este extrem de importantă pentru economia Indoneziei: această țară este cel mai mare producător din lume, asigurând aproximativ jumătate din aprovizionarea pe plan mondial.

De exemplu, conform Wikipedia, în anul 2016 Indonezia a produs peste 34,6 milioane de tone metrice de ulei de palmier, din care a exportat peste 25 de milioane de tone.

Presa internațională:  "Nu e sigur că stoparea exporturilor de ulei de palmier va atenua criza internă"

Decizia de interzicere a exporturilor a venit după ce politicile anterioare nu au avut efect în diminuarea penuriei, a mai spus președintele acestei țări.

Interdicția de export a Indoneziei este "inflaționistă pentru toată lumea", estimează Atul Chaturvedi, președinte al unei organizații de specialitate din India.

India este cel mai mare importator de ulei de palmier.

"Dacă lanțul de aprovizionare este perturbat, companiile vor încerca să-şi raționalizeze livrările, pentru că nu știu ce se va întâmpla mâine", adaugă el.

Decizia Indoneziei reprezintă "unul dintre cele mai mari acte de naționalism agricol de până acum, în această perioadă de creștere dramatică a prețurilor alimentelor", a remarcat, la rândul său, Tobin Gorey, strateg la Commonwealth Bank of Australia.

Potrivit presei internaționale, nu este sigur că protecționismul indonezian va produce efectul scontat.

Guvernul de la Jakarta a recunoscut că decizia ar putea duce la scăderea producției de ulei de palmier a țării iar fermierii ar putea ajunge să nu-și mai vândă recoltele. 

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole