Antena 3 CNN Actualitate Indicele radiațiilor ultraviolete a atins cel mai înalt nivel din ultimii ani. Recomandările specialiștilor pentru turiști

Indicele radiațiilor ultraviolete a atins cel mai înalt nivel din ultimii ani. Recomandările specialiștilor pentru turiști

de Roxana Mihăiescu    |   

Indicele razelor ultraviolete a atins unul dintre cele mai înalte valori din ultimii ani. Dermatologii trag un semnal de alarmă şi spun că, în acest caz, nici cremele cu factor de protecţie solară nu fac faţă radiaţiilor. Expunerea la soare ar trebui evitată între orele 10 şi 16, însă turiştii de la malul mării refuză să plece de pe nisip de frică să nu-şi piardă locul pe plajă.

Este alertă de radiații ultraviolete, pe litoral, unde indicele UV atinge pragul 8 din 15. Este unul dintre cele mai importante praguri din ultimii ani. De multe ori, în asemenea situații, nici măcar cremele cu cel mai mare factor de protecție nu mai fac față.

Turiștii vin pe plajă de la primele ore ale dimineții, dar nu pleacă nici la prânz în camere, ca să nu piardă locul de lângă apă.

Briza dă senzația de răcoare, dar indicele UV extrem de ridicat poate duce la probleme de sănătate severe. De cealaltă parte, specialiștii spun că tocmai briza este cea care favorizează arsurile solare împreună cu razele ultraviolete, care au atins cel mai mare prag din ultimii ani.

Valorile mai mari de 6 sunt considerate extrem de periculoase.

În aceste condiții, nu există niciun factor de protecție relevant, nici chiar cel 50+.

„În cazul expunerii la soare, în această perioadă pot apărea probleme medicale, leziuni care duc la cancer de piele, arsuri solare, înroșiri, alergii după expunerea la soare.

În cazul copiilor pot apărea insolații cu varsături, dureri de cap, deshidratare și se poate ajunge și la edem celebral și deces în cazurile grave”, susține Diana Tatarici, purtător de cuvânt SAJ Constanța.

Turiștii ignoră avertismentele și recomandările specialiștilor

Chiar și așa, turiștii ignoră aceste avertismente.

„Apa ne protejează. Dăm cu puțină cremă să nu ne ia prea tare soarele și cam atât”, a declarat un turist, pentru echipa Antena 3 CNN.

Dermatologii explică modul în care acționează cremele cu protecție solară.

„Nicio cremă nu blochează în totalitate. Filtrează razele și atunci ele pătrund, ajung la celule, la fabrica de pigment și această producție fiind graduală, bronzul nostru apare încet, dar e de lungă durată”, spune Alin Nicolescu, dermatolog.

De asemenea, medicii recomandă consumul de lichide, însă fără alcool.

În mai multe staţiuni de pe litoralul românesc sunt amplasate corturi unde turiştii îşi pot face gratuit un consult dermatologic. Anul trecut au fost descoperite peste 30 de cazuri de cancer de piele.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile