Antena 3 CNN Economic Lovitură dură pentru românii cu rate. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut din nou

Lovitură dură pentru românii cu rate. Indicele ROBOR la 3 luni a crescut din nou

Valentina Vasile
2 minute de citit Publicat la 12:05 28 Apr 2022 Modificat la 12:10 28 Apr 2022

Până pe 10 mai, BNR ar putea să majoreze din nou dobânda cheie. Specialiștii spun că indicele ROBOR va ajunge la 6% până la sfârșitul acestei veri. Iar românii care au credite dependente de acest indice vor plăti rate mult mai mari.

Spre exemplu, pentru un credit de 250.000 de lei, contractat pentru o perioadă de 30 de ani, plătim astăzi o rată de 1.885 de lei. Cu alte cuvinte, cu 500 de lei mai mult decât plăteam anul trecut, când indicele ROBOR era de 1,59 %. 

Dacă ROBOR va ajunge la 6%, atunci vom plăti cu 700 de lei mai mult decât plăteam anul trecut iar dacă ROBOR va ajunge la 8% atunci rata noastră va fi aproape una dublă față de valoarea plătită anul trecut.

Și indicele IRCC, care înlocuiește în prezent ROBOR, este în creștere și asta le dă planul peste cap românilor care vor să își cumpere o locuință în acest moment.  De exemplu în primele trei luni ale acestui an, indicele IRCC era 1,16%, iar o persoană cu un venit de 4.000 de lei putea să împrumute, prin programul Noua Casă, o sumă maximă de 78.000 de euro de la o bancă din România. Acest indice IRCC a crescut la 1,86%, iar aceeași persoană poate împrumuta de la bancă cel mult 68.000 de euro, adică cu 10.000 de euro mai puțin.  Asta înseamnă că această diferență trebuie plătită din veniturile proprii sau românii trebuie să se orienteze și să își aleagă o locuință mai ieftină.

ROBOR la 3 luni sare la 4,88%

Și indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat joi la 4,88%, valoare în creștere față de cea înregistrată în ziua precedentă, când a afișat o cotație de 4,79%.

De la începutul lunii, indicele s-a majorat cu 6%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creșterea este de 61,5%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BNR, scrie Mediafax

Tot joi, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5% de la 4,95% miercuri, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a atins 5,07% în creștere de la 5,04% în ziua anterioară.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile romanești se împrumută între ele, în lei.

Evoluția ROBOR este influențată de mai mulți factori dintre care cei mai importanți se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piață, inflația și politica fiscală.

Etichete: robor dobânda cheie
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole