Antena 3 CNN Economic Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare. Explicația șefului CNPP, Daniel Baciu

Ce indice de corecție trebuie să ai pentru a avea o pensie mai mare. Explicația șefului CNPP, Daniel Baciu

Laura Dinu
3 minute de citit Publicat la 00:00 18 Apr 2024 Modificat la 09:03 18 Apr 2024

Mulți pensionari și familiile acestora așteaptă cu nerăbdare creșterea nivelului pensiilor pentru a-și asigura un trai mai stabil și mai confortabil. 

Pentru mulți dintre aceștia, pensia reprezintă principala sursă de venit și orice creștere a acesteia ar putea avea un impact semnificativ asupra calității vieții lor și a familiilor lor.

Toți aceștia se bazează pe promisiunile Guvernului, potrivit cărora pensiile a aproximativ trei milioane de români ar urma să crească în România. Unele dintre acestea, chiar cu 100%.

Invitată în emisiunea ”În fața națiunii”, cu Radu Tudor, de la Antena 3 CNN, Simona Bucura Oprescu a explicat că toate modificările sunt menite să vină în ajutorul beneficiarilor. 

”Noi, în noua lege, primul lucru pe care l-am făcut este acela de a veni cu o formulă care să ne ducă în zona ca pentru muncă și contributivitate egale să ai un cuantum al pensiei egal, indiferent de legea pensiilor pe care ai ieșit. Beneficiezi de pensie din 1966 până astăzi, pentru că am avut stagii de cotizare diferite, atât stagii minime cât și stagii complete, am avut indici de corecție, am avut o legislație diferită în ceea ce privește pensiile. Și atunci principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în sistemul public de pensii.

Alt obiectiv important al noii legi a pensiilor reprezintă creșterea sustenabilă, astfel încât și românii să aibă pensii decente, mai bune, respect după o viață de muncă. Dacă în Uniunea Europeană avem o medie de 13,6% din PIB pentru cheltuiala cu pensiile, în România, pensiile din sistemul public erau undeva la 9%. Acesta a fost și motivul pentru care am avut această bătălie de a fi gata cu legea pensiilor la timp, de a renegocia cu comisia astfel încât să eliminăm 9,4 din PIB și să putem să creștem pensiile românilor”, a explicat Simona Bucura Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN. 

Câți bani vor primi românii în plus

Sumele pe care românii le vor primi în plus după recalcularea pensiilor vor fi stabilite pe baza mai mult criterii. 

De exemplu, unul dintre factorii care vor duce la creșterea mai mare a veniturilor sunt punctele de stabilitate. 

”Punctele de stabilitate ne ajută în special să adecvăm pensiile cu venituri mici. De exemplu, în indemnizația minimă socială, avem 1,2 milioane de români. Avem și români care au intrat, din cauza faptului că au intrat prin pensie din invaliditate, poți intra în pensia de invaliditate chiar dacă ai o singură zi de muncă dar, din păcate, ai avut un accident de muncă, ți-ai pierdut capacitatea de muncă și obții pensie de invaliditate. Dar avem și români care au 35 de ani de cotizare pe salariul minim pe economie și care au tot 1281 de lei pensia minimă. Și atunci, pentru a face și aici o adecvare a pensiilor, am venit cu aceste puncte de stabilitate”, a mai spus Ministrul Muncii. 

Cum se acordă punctele de stabilitate

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia, inclusiv cele aferente perioadelor de necontributivitate, și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani. Exemplu: între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte;

- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Exemplu: între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte;

- 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Indicele de corecție

Un alt factor care va afecta valoarea pensiei după recalculare este indicele de corecție. 

Indicele de corecţie este un parametru care intră în calculul pensiei, introdus prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 170. Acesta este prevăzut să se aplice tuturor persoanelor înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a legii, respectiv data de 1 ianuarie 2011.

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu a explicat cum vor crește pensiile în funcție de indicele de corecție de care pensionarii au beneficiat. 

"Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creșteri mai mici, iar cei care nu au beneficiat de indice de corecție vor beneficia de creșteri mai mari. 

Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional", a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Observator

Iată, în tabelul de mai jos, evoluția indicelui de corecție, unde se vede cine a beneficiat de indice de corecție mai mare sau nu a beneficiat deloc.

Sursă: CNPP

Tipuri de pensie

Simona Bucura Oprescu a explicat și care sunt tipurile de pensii care se vor mai acorda după implementarea noii legi a pensiilor.

Potrivit Ministrul Muncii, tipurile de pensie sunt:

  • Pensia pentru limită de vârstă
  • Pensia de invaliditate
  • Pensia anticipată
  • Pensia de urmaș
Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole