Antena 3 CNN Actualitate Ce se întâmplă cu cei care refuză încorporarea în caz de război? Categoriile de vârstă vizate

Ce se întâmplă cu cei care refuză încorporarea în caz de război? Categoriile de vârstă vizate

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 10:56 09 Mar 2022 Modificat la 10:56 09 Mar 2022

Legislația din România prevede pedeapsa cu închisoarea pentru cei care refuză să se supună unui ordin de încorporare venit de la o autoritate militară. Etapele premergătoare vor fi însă decise de Președintele României. 

Refuzul unei persoane de a fi încorporată în armată, în cazul solicitărilor în scris formulate de autorități, este considerat infracțiune potrivit Codului Penal din 2009.

Potrivit art. 432 din Codul Penal, „fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrității corporale sau sănătății, simulează o boală sau o infirmitate, folosește înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.”

Condiția de aplicare a art. 432 este însă existența unui război sau unei stări de asediu. 

România este, în acest moment, membră cu drepturi depline a  Alianței Nord-Atlantice încă din anul 2004, ceea ce însemnă că în cazul unei amenințări armate asupra suveranității teritoriale, este apărată de restul țărilor din alianță, prin mijloace militare și orice alt fel de suport.

Pe de altă parte, serviciul militar nu mai este obligatoriu în România începând cu 1 ianuarie 2007, potrivit unei decizii a Senatului. 

Cei care doresc să execute serviciul militar o pot face pe bază de voluntariat, indiferent că sunt femei sau bărbați. Doar în caz de război, de stare de mobilizare, și stare de asediu, armata devine obligatorie pentru bărbați.

Potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 312/28.04.2014, în baza legii stării de asediu din 2006, pot fi încorporați în caz de război tinerii români cu vârste între 20 și 35 de ani, cu condiția să fie evaluați de medicul de familie. Modelul de certificat medical este publicat în Monitorul Oficial și, după ce este completat de medic, acesta trebuie depus de persoana în cauză la „comisia locală de recrutare-încorporare constituită pe timpul stării de asediu, al mobilizării și a stării de război”, scrie știrileprotv.ro.

 

Etichete: încorporare
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole