Peste trei milioane de români, nemulțumiți de situația din România, au ales să părăsească țara și să muncească în străinătate. Cei mai mulți dintre aceștia au optat pentru Europa și s-au stabilit, în căutarea unui trai mai bun, în țări precum Spania, Italia, Franța sau Germania.
În cazul Germaniei, după aderarea României la UE, între 2007 și 2015, comunitatea românească a crescut, conform statisticilor germane, de cinci ori. Astfel, comunitatea a depășit cifra de 460.000 de români.
Cei plecați la muncă peste hotare au reușit mult mai mult decât a-și întreține familia lăsată în urmă. Au susținut economia – la propriu. Asta pentru că, în ultimii 10 ani, românii au transferat în țară, conform datelor oficiale, peste 50 de miliarde de euro. Cu 10 miliarde de euro mai mult decât au reprezentat investițiile străine directe în România în același interval.
Prețul plătit, însă, este unul care nu poate fi cuantificat în bani. În urma lor, în țară, au rămas persoanele dragi, familia, copiii, prietenii.
Din fericire, nu este cazul tuturor românilor care au ales calea străinătății. Însă și pentru cei care au reușit să plece cu întreaga familie, despărțirea de România i-a umplut de dor și de nostalgie. Iar sentimentele devin și mai evidente în preajma sărbătorilor, când oamenii se întâlnesc la târgurile de Crăciun.
Astfel a luat naștere proiectul “Știm ce e dorul”, dedicat comunităților din diaspora: