Antena 3 CNN Actualitate Incident la exercițiile militare din Polonia. Românii au tras într-o clădire aflată în apropierea poligonului

Incident la exercițiile militare din Polonia. Românii au tras într-o clădire aflată în apropierea poligonului

de Radu Tudor    |   

Incident la exercițiile militare care se desfășoară în Polonia. Două proiectile tras în timpul unui exercițiu militar la care participau militari români a ajuns într-o clădire.

”Aseară, la poligonul de tragere Bemowo Piskie din Orzysz, în timpul tragerii aliate cu participarea soldaților români, ricoșeurile au avariat o clădire situată în apropierea poligonului. Nimeni nu a fost rănit. Cazul este cercetat de Poliția Militară. Toate daunele vor fi compensate cât mai curând posibil”, se arată în Comunicatul Armatei Poloneze. 

Comunicatul MApN

”Joi, 22 august, Detașamentul de apărare antiaeriană Sky Guardians a executat o ședință de tragere de noapte cu sistemele Gepard din dotare, în Poligonul South Hills, din Polonia. 

La ora 22.30, comandantul detașamentului a fost informat ca două elemente de muniție au căzut în satul Bemowo Piskie, aflat în proximitatea poligonului, provocând pagube materiale. 

Comanda detașamentului va pune la dispoziția poliției militare poloneze, care cercetează cauza, toate datele și informațiile necesare clarificării circumstanțelor în care s-a produs acest eveniment.

Detașamentul de Apărare Antiaeriană generat de structurile de apărare antiaeriană ale Armatei României se află la a XV-a rotație în Bemowo Piskie Training Area, având misiunea de asigurare a Prezenței Înaintate Consolidate pe flancul Nord-Estic al Alianței (enhanced Forward Presence), în cadrul Grupului de Luptă NATO din Polonia. Pe timpul celor șase luni de misiune, cei aproximativ 100 de artileriști antiaerieni români participă la exerciții și activități de instruire alături de camarazi americani, britanici, croați și polonezi, cu scopul îmbunătățirii coeziunii și creșterii nivelului de interoperabilitate între trupele membre ale NATO”, scriu și reprezentanții MApN.

”Astfel de incidente se întâmplă frecvent”

Radu Tudor, realizator Antena 3 CNN și analist militar, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN care este situația în acest moment. 

”Este vorba despre un incident în cadrul instrumentului permanent de pregătire românesc dislocat în Polonia. Acest contingent face parte din programul de prezență înaintată întărită a NATO pe Flancul Estic. Românii au în Polonia peste 100 de militari cu sisteme antiaeriene ghepard și în cadrul acestui proces permanent de pregătire, în tragerile care s-au efectuat în poligon, unul dintre gloanțe a ricoșat într-o clădire aflată în proximitatea poligonului.

Nu există niciun fel de consecință a acestui incident, nu există persoane rănite, poliția militară poloneză investighează acest caz potrivit procedurilor legale în vigoare și în momentul de față există un dialog intensificat pe linie militară între România și Polonia și pe linie diplomatică pentru a oferi toate detaliile în legătură cu acest incident.

Este foarte important ca astfel de aspecte să fie comunicate opiniei publice. Ele se întâmplă destul de frecvent în poligoanele militare și este foarte bine să știm care sunt consecințele lor și ce măsuri au fost luate”, a explicat Radu Tudor în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Cum arată clădirea lovită de gloanțe

Imaginile cu clădirea lovită de gloanțe au fost postate pe rețelele sociale. 

Taką mamy ochronę i sytuacja w Bemowie Piskim masakra

Publicată de Irena Wądołowska pe Joi, 22 august 2024
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile