Antena 3 CNN Externe Incendiu violent şi degajări mari de clor în aer, după un bombardament rusesc în regiunea Ternopil din Ucraina

Incendiu violent şi degajări mari de clor în aer, după un bombardament rusesc în regiunea Ternopil din Ucraina

de Mia Lungu    |   

Rusia a lovit infrastructuri energetice în nordul Ucrainei, într-un atac cu drone şi rachete, în noaptea de luni spre marţi, şi a provocat în vestul ţării un incendiu masiv din care a rezultat o creştere a concentraţiei de clor în aer, au declarat oficiali ucraineni citaţi de agenţiile Reuters şi EFE, potrivit Agerpres.

[GAL layout="3"]

Armata ucraineană afirmă că a doborât trei rachete balistice şi 25 din cele 26 de drone lansate de Rusia asupra a nouă regiuni ucrainene, dar oficiali din regiunea Sumî din nordul Ucrainei au anunţat că o instalaţiei energetică a fost lovită şi sunt pene de curent.

O instalaţie industrială împreună cu un rezervor de combustibil au fost de asemenea lovite în regiunea vestică Ternopil, de unde televiziunea ucraineană a difuzat imagini ce arată coloane mari de fum negru ridicându-se în urma incendiului.

Concentrația de clor în aer este chiar și de 10 ori mai mare decât cea normală

Arderea combustibilului şi a materialelor lubrifiante a crescut nivelurile de clor în aer, astfel că autorităţile din Ternopil au îndemnat populaţia să rămână în case şi să închidă ferestrele, avertizând că creşterea concentraţiei de clor în atmosferă poate fi nocivă.

"Concentraţia normală este de 0,1 miligrame pe metru cub, iar acum avem un exces cuprins între 0,4 şi 1,01 miligrame pe metru cub. Adică între 4 şi 10 ori mai mult decât cea normală", a explicat o responsabilă a centrului local pentru controlul şi prevenirea bolilor.

Rusia nu a comentat deocamdată asupra ţintelor vizate în acest atac. Atât Ucraina, cât şi Rusia afirmă de obicei că încearcă să lovească ţinte cheie pentru armata taberei adverse în războiul declanşat de Moscova în urmă cu aproape doi ani şi jumătate. Astfel, Ucraina atacă cu drone rafinăriile şi depozitele de combustibil ruseşti, ca tactică de război asimetric menită să perturbe logistica armatei ruse. 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile