Antena 3 CNN Actualitate Locale UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș: Flăcările scăpate de sub control au ajuns la case și un rezervor de motorină, grad maxim de alertă

UPDATE. Incendiu uriaș în Maramureș: Flăcările scăpate de sub control au ajuns la case și un rezervor de motorină, grad maxim de alertă

de Mia Lungu    |   

Situația este disperată în trei localități din județul Maramureș. Pompierii militari luptă cu flăcările violente care au scăpat de sub control și au ajuns la câteva gospodării.

[GAL layout="5"]

UPDATE 20:00 La acest moment, forțele de intervenție conlucrează eficient în scopul localizării unui singur focar, celelalte 2 fiind deja în curs de lichidare. 

La această acțiune de stingere intervin 250 subofițeri și 12 ofițeri de la ISU MM, 40 subofițeri din județele limitrofe, împreună cu forțe ale MAI - IJJ 25 subofițeri  și 2 ofițeri, IPJ 20 subofițeri și 3 ofițeri , ale Ministerului Apărării Naționale (cu 2 aeronave Spartan), reprezentanți ai Ocolului Silvic etc.

Incendiul s-a manifestat pe o suprafață de cca 500ha.

Pompierii militari  maramureșeni intervin cu 15 autospeciale de stingere, tehnică suplimentată cu alte 8 mașini alocate în sprijin din județele Satu Mare, Bistrița-Năsăud, Cluj si Sălaj.

UPDATE 19:05 „Focul a afectat două locuințe, o casă nelocuită și anexe. Au fost evacuate 90 de persoane, dintre care o parte erau într-o pensiune unde existat riscul să se extindă incendiul și pe o rază de 500 de metri unde s-a considerat mai sigur să fie evacuați oamenii. La acest moment, din trei focare majore două sunt localizate dar nu sunt lichidate și al treilea nu este localizat.

În județul Maramureș s-a ridicat gradul de alertă la gradul patru, care este grad maxim.

Un avion al MApN Spartan face acum a doua aruncare cu apă.”, a precizat șeful DSU, Raed Arafat, la Antena 3 CNN.

UPDATE 19:00 Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a aprobat intervenția Forțelor Aeriene Române cu două aeronave C-27J Spartan, sâmbǎtǎ, 7 septembrie, pentru stingerea incendiilor de fond forestier produse pe o suprafață de circa 100 hectare în județul Maramureș.

UPDATE 18:10 "Pentru gestionarea optimă a situaţiei de urgenţă s-a dispus creşterea capacităţii operaţionale nivel IV, sens în care personalul aflat la serviciu va fi suplimentat cu cel aflat în turele libere. Astfel, efective cu tehnică de intervenţie au fost suplimentate din judeţele Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud şi Cluj , pentru a veni în sprijinul forţelor ISU Maramureş, în zonă fiind peste 150 de pompieri, la care se adaugă Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU), numărul total de personal operativ fiind în creştere", menţionează IGSU.

UPDATE 18:00 Preventiv, au fost evacuate aproximativ 90 persoane, atât din locuințele aflate pe o rază de aproximativ 500 m, cat și de la o pensiune aflată în proximitate. 

Până la acest moment nu au fost înregistrate victime. 

Se acționează pe mai multe sectoare de lucru pentru limitarea extinderii  flăcărilor. Forțele de intervenție au fost suplimentate cu 2 cisterne de la ISU Bihor.

UPDATE 17:30 12 persoane au fost evacuate până în acest moment.

UPDATE 17:20 Având în vedere viteza de propagare a flăcărilor, favorizate de vegetația uscată, temperaturi ridicate, umiditate redusă și intensificări ale vântului, incendiul s-a propagat la 7 case și un rezervor de motorină.

La locul evenimentului acționează 16 mașini de stingere din cadrul ISU MM, ISU SM, ISU SJ, ISU CJ, ISU BN, precum și 3 cisterne din cadrul unui serviciu privat pentru situații de urgență.

Pentru protecția populației, a fost transmis un mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT. Până la acest moment nu sunt victime.

Știrea inițială: Peste 75 de pompieri cu 10 autospeciale de stingere și 2 cisterne intervin, alături de jandarmi, voluntari și SVSU Recea, Lăpușel, Coltău și Arieșu de Pădure.

În sprijinul pompierilor din Baia Mare va sosi și un echipaj din cadrul ISU Sălaj. De asemenea, autoritățile au anunțat că două elicopetere al MApN vor interveni în zonă.

Șoferii care circulă pe DN1 C au primit mesaj de avertizare Ro-Alert.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile