Antena 3 CNN Actualitate Incendiul de la Spitalul Marius Nasta. Manager: ”Singurul pompier angajat al spitalului e în concediu de șase luni”

Incendiul de la Spitalul Marius Nasta. Manager: ”Singurul pompier angajat al spitalului e în concediu de șase luni”

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 09:50 22 Feb 2021 Modificat la 14:59 22 Feb 2021

Managerul institutului, Beatrice Mahler, a prezentat primele concluzii după seara trecută, într-o coferință de presă susținută luni.

”Starea pacienților a fost reevaluată, atât a lor cât și a pacienților din Terapie Intensivă COVID din cadrul pavilionului, astfel încât, după evaluare, 4 din pacienții din unitatea mobilă au rămas pe secția de Terapie Intensivă și trei au rămas în secție. 

Cei din Terapie Intensivă sunt ventilați non-invaziv continuu, niciunul nu este intubat, iar cei care sunt în secție în acest moment, au tot ventilație non-invazivă, dar intermitentă, cu saturații de peste 90% cu o concentrație între 10 - 14 l oxigen. 

Până în acest moment nu au venit echipele ISU. Echipamentul aparține celor de la ISU și cu siguranță vor face cercetări și vor veni cu declarații în acest sens. În acest moment sunt controalele normale de informare ale Direcției de Sănătate Publice, probabil Inspectoratul Teritorial de Muncă, dar ce este bine este că nici pacienții, nici personalul nu a fost în pericol." a spus Beatrice Mahler.

Pompierul angajat, de șase luni în concediu: "Este foarte greu să lucrezi într-o instituție publică în care personalul nu vrea să lucreze"

"Există angajat un pompier la Marius Nasta, dar, de mai bine de 6 luni, este... mă rog, în concedii...

Cocedii medicale întrerupte cu concedii de odihnă. Este foarte greu să lucrezi într-o instituție publică în care personalul nu vrea să lucreze și în care tu, manager și echipa de manangement, are de făcut treaba cu persoane care nu vor și nu se implică în activitatea unui spital. 

Iar aceste persoane sunt foarte greu de sancționat. Cu siguranță este nevoie de o re-evaluare a legislației în acest sens pentru că, dacă vrei să faci treaba și dacă vrei să te implici, trebuie să fii prezent. Pentru că până la urmă ești prezent lângă oameni." a declarat managerul spitalului.

Unitatea mobilă a fost deschisă cu doar două zile înainte de incident

"Pacienții din unitatea mobilă sunt îngrijiți de personalul din unitatea mobilă, un personal antrenat care are deja experiență în supravegherea pacientului cu ventilație non-invazivă, un pacient cu formă critică, un pacient la care afectarea pulmonară este de peste 70% și care este extrem de fragil și are multiple alte comorbidități. 

Unitatea mobilă a fost deschisă vineri, marea majoritate a pacienților au fost admiși în cursul acestui weekend în unitatea mobilă. Trei dintre pacienți au fost admiși din secție în cursul zilei de ieri, în unitatea mobilă. A fost închisă pentru că este normal și firesc să avem proceduri prin care să facem curățenie generală și dezinfecție terminală, infecțiile asociate asistenței medicale sunt un risc pentru pacienții de la Terapie Intensivă.

Colegii care au sunat la 112 au văzut flacără și fum. Într-adevăr, s-a stins foarte repede, nici măcat extinctorul din cadrul institutului nu a trebuit folosit. 

Unitatea mobilă nu a avut defecțiuni tehnice decât la nivelul liftului, unde a fost o echipă de intervenție vineri dimineața”, a mai povestit directorul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler. 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole