Două incendii masive de vegetaţie au determinat evacuarea a cel puţin 7.000 de oameni dintr-o regiune muntoasă din New Mexico, în sud-vestul Statelor Unite, transmite AFP, potrivit Agerpres. Flăcările au distrus peste 500 de clădiri, provocând numeroase daune în comunitatea locală.
Incendiile violente au izbucnit luni într-o zonă rurală a statului, situată la aproximativ o oră şi jumătate de mers cu maşina de graniţa cu Mexic. Situaţia a devenit critică în special pentru locuitorii din Ruidoso, un sat care a fost înconjurat de flăcări şi ai cărui locuitori au fost evacuaţi de urgenţă.
Autorităţile locale şi echipele de intervenţie lucrează neîncetat pentru a controla incendiile şi a oferi sprijin persoanelor evacuate.
„Îi îndemn pe locuitorii din Ruidoso şi din împrejurimi să rămână calmi şi să urmeze instrucţiunile oficialilor pentru a minimiza riscurile”, a spus guvernatorul statului, Michelle Lujan Grisham.
Guvernatoarea Michelle Lujan Grisham a declarat starea de urgenţă
Până marţi la prânz, cele două incendii au distrus o suprafaţă de aproximativ 80 de kilometri pătraţi şi au scăpat complet de sub control, potrivit autorităţilor.
New Mexico se confruntă de mulţi ani cu o secetă persistentă, agravată de încălzirea globală, notează AFP.
California se confruntă cu un incendiu puternic care a devastat peste 60 de kilometri pătraţi de vegetaţie
În alte regiuni, în vestul american, California se confruntă cu cel mai vast incendiu din acest an, într-o regiune rurală situată la nord-vest de Los Angeles. Acest incendiu a devastat peste 60 de kilometri pătraţi de vegetaţie începând de sâmbătă, fără a conduce, însă, la evacuări.
Până marţi, incendiul era controlat doar în proporţie de 24%, potrivit pompierilor.
44 de grade Celsius la Las Vegas
La începutul lunii iunie, au fost înregistrate recorduri sezoniere de temperatură. Termometrele au indicat 44 de grade Celsius la Las Vegas (Nevada) şi 50 de grade Celsius în Death Valley (Valea Morţii), niveluri fără precedent la sfârşitul primăverii.