Planurile viitoarei administrații Trump de a implementa măsuri mai stricte la granițe, de a elimina politicile din era Biden și de a începe încarcerarea și deportarea migranților pe scară largă au început deja să fie implementate și încep să se concretizeze tot mai mult, conform a patru surse familiarizate cu planurile.
Donald Trump a făcut din imigrație elementul central al campaniei sale din 2024, iar spre deosebire de primul său mandat, consumat în mare parte pe eforturile de a construi zidul de la graniță, de această dată, viitorul președinte își îndreaptă atenția spre efortul de a-i îndepărta pe migranții care se află deja în țară.
Persoane din anturajul lui Trump pregătesc deja terenul pentru extinderea centrelor de detenție pentru a îndeplini promisiunea de deportare în masă, inclusiv prin evaluarea zonelor metropolitane în care există capabilități de construcție a unor noi centre.
În plus, se pregătesc decrete prezidențiale similare cu cele din primul mandat Trump, care urmează să fie promulgate în prima zi de mandat, pe 20 ianuarie.
Împreună, toate aceste măsuri reprezintă o revenire rapidă la politicile dure anti-imigraționiste care au dus la critici din partea democraților în primul mandat Trump, în ciuda faptului că administrația Biden a păstrat în vigoare o mare parte dintre ele, iar democrații din administrație sunt mult mai anti-imigrație decât votanții în ansamblu.
Decretele prezidențiale vor include și o reimplementare a programului anti-imigraționist cunoscut cu numele de „remain in Mexico”, prin care migranții erau obligați să revină în țara de origine pe perioada în care erau procesate cererile de azil.
Un alt decret urmează să facă detenția obligatorie și să interzică eliberarea migranților ilegali prinși, lucru care se întâmplă acum din cauza lipsei de resurse la nivel federal pentru încarcerarea lor. Este genul de decret prin care s-ar putea, pe viitor, spun sursele, să se implementeze o formă de detenție în masă.
Echipa Trump ia în calcul inclusiv capacități regionale de încarcerare a migranților – un proces prin care ar putea să se ajungă la construcția unor noi centre de detenție în zone mari metropolitane. Oficiali de la Homeland Security au indentificat, în trecut, mai multe orașe în care construiască astfel de centre, în așteptarea unor noi creșteri ale numărului de migranți la graniță.
Printre planuri se include și revenirea la măsurile de „detenție familială”, criticate îndelung de activiști, o practică pe care Joe Biden a oprit-o când a devenit președinte.
„Poporul american l-a reales pe Donald Trump într-o majoritate răsunătoare și i-a dat un mandat să implementeze promisiunile pe care le-a făcut în campania. O va face”, a declarat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a viitorului președinte american.
Echipa Trump evaluează inclusiv posibilitatea unei declarații de urgență națională pentru a putea debloca resurse adiționale de la Pentagon. O astfel de decizie a fost luată și în primul mandat Trump, dar atunci au fost depuse numeroase contestații în justiție.
Sectorul privat, pe care guvernul federal american se bazează în mare parte pentru spațiu de detenție, pregătește, de asemenea, organizarea de noi spații de detenție.
În timpul primului său mandat, Trump a deportat peste 1,5 milioane de oameni, conform lui Kathleen Bush-Joseph, analistă de politici la Institutul pentru Politici Migraționiste. Totuși, acest număr de deportări este sub cel al lui Barack Obama în primul mandat (2,9 milioane) și al doilea mandat (1,9 milioane).