Antena 3 CNN International News Încălzirea globală din prezent, prezisă în urmă cu aproape 50 de ani de o mare companie petrolieră | Ce s-a întâmplat cu datele studiilor

Încălzirea globală din prezent, prezisă în urmă cu aproape 50 de ani de o mare companie petrolieră | Ce s-a întâmplat cu datele studiilor

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 16:37 13 Ian 2023 Modificat la 16:39 13 Ian 2023

Exxon, una dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume, și-a însărcinat propriii oameni de știință să realizeze predicții climatice, care au rămas consemnate în documente interne ale societății, notează CNN.

Aceste documente interne, examinate de cercetători și jurnaliști în ultimii ani, demonstrează că Exxon era conștientă încă din anii '70, cel puțin, de legătura dintre utilizarea combustibililor fosili și schimbările climatice.

Cu toate acestea, Exxon a continuat timp de ani de zile să pună la îndoială, în mod public, cercetările climatice și să facă lobby împotriva acțiunilor menite să limiteze încălzirea globală, relatează CNN, care menționează în acest sens un material publicat joi în revista Science.

Revelațiile climatice ale Exxon, descoperite de jurnaliști în anul 2015

Potrivit studiului din Science, jurnaliștii de investigație au descoperit în 2015 note interne indicând că Exxon știa încă de acum mai bine de 40 de ani că produsele sale din combustibili fosili ar putea duce "înainte de anul 2050" la o încălzire globală "cu efecte dramatice asupra mediului.

Noi documente apărute ulterior au susținut revelațiile inițiale.

Examinarea documentelor a arătat că rapoartele realizate de oamenii de știință de la Exxon nu doar că au prezis creșterea temperaturilor pe termen lung, dar au indicat cu exactitate și momentul când acestea vor deveni perceptibile.

"Până acum, nu a existat o analiză aprofundată a datelor Exxon privind modelarea climei. Este prima evaluare sistematică a previziunilor climatice făcute de industria combustibililor fosili", a arătat Geoffrey Supran, cercetător în Istoria Științei la Universitatea Harvard și co-autor al materialului publicat în Science.

Exxon a prezis în mod exact când urma să se manifeste încălzirea globală

Cercetătorii au analizat peste 100 de rapoarte ale oamenilor de știință de la Exxon, elaborate între 1977 și 2014, apoi au sintetizat aceste rapoarte în 12 documente cu proiecții climatice și le-au comparat cu observațiile istorice.

Între 63% și 83% dintre proiecții și-au dovedit valabilitatea în ceea ce privește prezicerea încălzirii globale ulterioare.

De asemenea, proiecțiile Exxon s-au dovedit în concordanță cu modele academice independente, arată studiul citat de CNN.

Exxon a anticipat o încălzire medie de aproximativ 0,2 grade Celsius pe deceniu, potrivit studiului.

În plus, anticipările Exxon și-au dovedit acuratețea atunci când au prognozat că schimbările climatice cauzate de om vor fi detectate pentru prima dată în jurul anului 2000.

Compania a prezis, de asemenea, cantitatea de dioxid de carbon care ar duce la o încălzire periculoasă.

Exxon se angajează să atingă ținta de emisii zero până în 2050

"Avem acum dovezi clare și de necontestat că ExxonMobil a prezis cu exactitate încălzirea globală cu ani înainte ca aceasta să se manifeste, în timp ce ataca în mod public știința climatică", a spus cercetătorul de la Harvard.

Todd Spitler, un purtător de cuvânt al companiei vizate, a reacționat la studiul publicat afirmând că "ExxonMobil se angajează să facă parte din soluția la schimbările climatice și la riscurile pe care aceste schimbări le implică".

Oficialul companiei a adăugat că "aceia care acuză că Exxon 'știa' de efectele arderilor combustibililor fosili se înșală".

Exxon, care a realizat în 2022 un profit record de 58 de miliarde de dolari, conform datelor preliminare, și-a exprimat între timp angajamentul față de Acordul de la Paris privind clima, și-a propus să nu permită o creștere a temperaturii globale cu peste 2 grade peste nivelurile preindustriale, menționează CNN.

Exxon s-a mai angajat să atingă până în 2050 ținta de emisii nete zero în operarea activelor sale.

Atingerea țintei nete zero înseamnă eliminarea din atmosferă a unei poluări echivalente cu cea provocată de emisiile companiei.

Sursa: CNN

Citește mai multe din International News
» Citește mai multe din International News
TOP articole