Antena 3 CNN Actualitate Trucul care vă poate scădea semnificativ factura la curent și gaze

Trucul care vă poate scădea semnificativ factura la curent și gaze

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 12:58 06 Mar 2023 Modificat la 12:58 06 Mar 2023

Mai întâi, este extrem de important să știm cât de mult încălzim locuința în timpul iernii și cât de mult o răcorim pe timpul verii.  

Setarea temperaturii la aerul condiționat sau la centrala termică diferă de la o zonă la alta a țării, spun specialiștii. 

Cât de mult trebuie să încălzim locuința

De exemplu, în Capitală, nu este nevoie să setăm centrala termică iarna la o temperatură ambientală mai mare de 24 de grade Celsius. Și asta pentru că Bucureștiul este într-o zonă de câmpie, unde este de obicei mai cald. 

De asemenea, primăvara sau vara nu este necesar să pornim aerul condiționat, dacă afară sunt, în medie, 24 de grade Celsius. 

Citește și: Surpriză pentru clienții Enel: ” În factură vor regăsi două perioade de facturare!”

Exista o hartă imaginară care arată unde este mai scump sau mai ieftin să încălzești locuința în România.

Începem cu partea de încălzire, pentru că tot suntem in sezon. Sursa de căldură este necesară daca temperatura medie este de cel puțin 15 grade Celsius. 

Iar nevoia de încălzire depinde de la județ la județ, scrie patrupereți.ro.

  • în București și în județele Călărași și Constanța ai nevoie de cea mai scăzută cantitate de energie termică pe parcursul unui an calendaristic

  • pe următoarele poziții se află în special județele din partea de sud și de vest a României, datorită faptului că aici predomina câmpia

  • în județele Harghita, Suceava, Covasna și Bistrița-Năsăud vei avea nevoie de cea mai mare cantitate de energie termică pentru încălzire

  • în centrul țării nu e nici rău, nici bine din acest punct de vedere;

Cât de mult trebuie să răcorim locuința 

Sursa de răcire este necesară dacă temperatura medie de pe parcursul unei zile este de cel puțin 24 de grade Celsius.

Cel mai mare necesar de răcire este în București.

  • București este într-o ligă proprie, cu un indice de 324 de grade Celsius, mult peste următoarea “clasată”, și anume județul Teleorman, cu un indice de 271 de grade Celsius. Cel mai probabil, treaba asta se întâmplă pentru că întreaga suprafață a Bucureștiului este practic un oraș plin de betoane care atrag și păstrează căldura, comparativ cu suprafețele de teren libere de construcții pe care le găsești în orice județ al țării și unde căldura se "împrăștie".

  • județele din extremitatea sudică a țării și cele două județe din Dobrogea au un necesar ridicat de răcire din cauza temperaturilor ridicate înregistrate pe parcursul verii;

  • cele mai răcoroase județe, în care vei folosi cel mai puțin aerul condiționat, sunt Harghita, Covasna, Brașov și Suceava.

  • centrul țării este mai degrabă prietenos cu factura la energie;

Alte criterii de luat în calcul

Necesarul de căldură sau de aer condiționat depinde și de alți factori care nu au fost luați în calcul, inclusiv tipul de izolare termică a locuinței (de exemplu, bloc de locuințe reabilitat sau nu), tipul de sistem de încălzire (încălzire în sistem centralizat, centrală termică individuală), precum și tipul de materie primă folosită (gaze naturale, pompe de căldură, aer condiționat).

În plus, costurile efective cu energia termică și energia electrică pot diferi semnificativ de la un județ la altul, în funcție de furnizor, mai ales dacă este vorba despre energie termică în sistem centralizat. Astfel că nu este o regulă că într-un județ mai călduros pe timp de iarnă vei plăti mai puțin pentru gaze naturale decât într-un județ mai friguros.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole