Antena 3 CNN Life Știinţă O bombă cu ceas va perturba clima. Ce se întâmplă cu căldura absorbită de oceane

O bombă cu ceas va perturba clima. Ce se întâmplă cu căldura absorbită de oceane

S.T.
<1 minut de citit Publicat la 09:27 19 Ian 2016 Modificat la 09:27 19 Ian 2016
Oceanele, care captează 90% din căldura suplimentară determinată de încălzirea globală, au absorbit în ultimele doua decenii o cantitate echivalentă cu cea absorbită începând din 1865, susține un studiu publicat în revista "Nature climate change", citat de AFP.

"Am calculat că jumătate din căldura absorbită de oceane începând din 1865 a fost produsă după anul 1997", a stabilit o echipă de oameni de știință de la laboratorul național 'Lawrence Livermore' din California.

Dacă această absorbție masivă de căldură a permis limitarea încălzirii atmosferei, ea ar putea constitui o bombă cu ceas care va perturba clima și mai mult în viitor.

"Este un avantaj absolut relativ", este de părere John Shepherd, cercetător la Universitatea din Southampton.

Căldura stocată de suprafețele de apă marină ar putea modifica circulația curenților marini și atmosferici, putând introduce o nouă tulburare în sistemul climatic, a explicat specialistul.

Dar, dacă o parte din căldura absorbită de oceane ar urma să revină în atmosferă datorită curenților de adâncime care urcă la suprafață, fenomenul ar accentua încălzirea și efectele sale perturbatoare.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole